Als je een nieuwe functie zoekt maar nog niet zo goed weet wat, zal iedere loopbaanadviseur je aanraden om je zoektocht te beginnen met een gedegen zelfanalyse. Start met de vragen: wie ben ik, wat kan ik en waar krijg ik energie van.

Naar aanleiding van mijn recente blog ‘waar word ik blij van’ stelde iemand mij de vraag “maar hoe moet ik dan verder? Hoe kom ik nu tot een concrete functie?”

Ze had alle tips opgevolgd. Had goed gekeken naar haar verleden. Ze had in kaart gebracht welke beslissingen ze in haar leven had genomen, wat cruciale momenten waren geweest, welke onderdelen van het werk plezier gaven en energie en welke niet.

Maar wat doe je daarna – hoe nu naar de toekomst kijken?

Iedereen maakt verschillende keuzes in zijn leven waardoor je een bepaald levenspad loopt. Maar waren die keuzes volledig je eigen keuzes of ben je dingen gaan doen omdat anderen dat van je verwachtten? Heb je je in je keuzes misschien laten leiden door angst of externe factoren maar ben je daardoor een pad gaan lopen dat – achteraf bezien – niet echt bij je past?

Welke taken, verantwoordelijkheden, rollen heb je vervuld maar wat had je daarnaast nog méér gewild. Waar ben je goed in maar kun je helemaal niet toepassen in het werk dat je tot nu toe hebt gedaan?

Het verleden geeft vaak al veel informatie over hoe je het in de toekomst (anders) zou willen. Wat mis je nu, wat wil je graag!

Leuk hoor, maar ik weet nog steeds niet wat voor functie ik wil

Tja dan begint het pas!! Dat antwoord komt niet in één keer hup door de brievenbus of al nadenkend zittend op de bank. Dít is het punt waar veel mensen afhaken. Nu is het belangrijk om in actie te komen en voor jou interessante banen/ functies in kaart te brengen. Dat kan middels het lezen van vacatures. Door deze te sorteren en te trechteren op ‘wat jou wel/ niet aanspreekt’. En je vervolgens te richten op het achterhalen van meer informatie. En dat kost tijd en energie. En doorzettingsvermogen.

Krijg inspiratie

Doe inspiratie op door met anderen in gesprek te gaan over je situatie en je verlangen naar een nieuwe baan. Laat hen meedenken. Ga gesprekken aan met mensen die een functie hebben die je aanspreekt. Krijg zicht op hoe hun werkweek eruit ziet. Wat hun taken/ verantwoordelijkheden zijn en wat jou wel/ niet daarin aanspreekt. Wat zou jij zelf willen? Hoe kijken zij weer aan tegen jouw ervaring?

Dit soort gesprekken kunnen je veel informatie geven. Je krijgt steeds meer gevoel bij wat jou wel en niet aanspreekt en over wat realistisch en haalbaar is en of eventuele bijscholing gewenst is. De gesprekken zorgen ervoor dat je zoektocht steeds concreter wordt en je inspiratie krijgt. En het daardoor steeds duidelijker wordt welke functie concreet bij je past!

Begin bij stap één

Duizelt het je allemaal. Laat je niet ontmoedigen maar begin bij de eerste kleine stap. Ook de weg naar een nieuwe baan is een pad op zich!

Training

Vind je het moeilijk om voor jezelf een gericht stappenplan te maken? Kom naar mijn training op woensdagmiddag 24 mei van 14.00-17.00 uur in Den Haag. Met een kleine groep gaan we interactief met elkaar aan de slag.

Zet NU die eerste stap en meld je hier aan!