Recent heb ik een artikel geschreven op LinkedIn gericht op bedrijven en HR getiteld: ‘heeft u ook werknemers die niet meer vooruit te branden zijn’?

In het artikel beschrijf ik mijn bevindingen van de afgelopen jaren. En welke problematiek er speelt bij vele werknémers die ik bereik met mijn website. Tevens spreek ik mijn verbazing uit over waarom werkgevers wel/niet succes hebben in het vergroten van het persoonlijk leiderschap van hun werknemers.

Uiteraard gaat het niet alleen om de verantwoordelijkheden van bedrijven/ organisaties. Wat doe jij zélf om te bereiken wat je het liefste wilt?

De 7 eigenschappen die ten grondslag liggen aan succes

Graag wil ik je meenemen in onderstaande vereenvoudigde versie van de beroemde, wijze lessen van Steven Covey, beschreven in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ (tekst komend uit het boek zelf en van the art of management). Het is een boek waar we allemaal van kunnen leren. Als individu maar ook als organisatie.

Blijvend succes is alleen mogelijk door de volgende zeven eigenschappen na te streven:

Overwinningen op jezelf: persoonlijke en individuele ontwikkeling

Eigenschap 1: Wees proactief
‘Ik ben de kracht’. Proactief zijn is meer dan initiatief nemen. Proactieve mensen nemen initiatief om gebeurtenissen te beïnvloeden waarop ze invloed kunnen hebben. Veel mensen wachten of schuiven hun verantwoordelijkheid graag af op externe gebeurtenissen of op anderen. Proactieve mensen richten zich vooral op hun eigen gedrag en hun eigen gedachten. Hun aandacht gaat vooral uit naar zaken waar ze wél invloed op hebben.

Hoe zit dat bij jou: durf je uit te gaan van je eigen wensen en verlangens of wacht je liever af?

Eigenschap 2: Begin met het eind in gedachten
Bepaal je eigen lot of iemand anders doet het voor je”. Leef je van dag tot dag of heb je een helder doel voor ogen? Denk na over de vraag waar je heen wilt en richt je leven zo in dat je stappen zet in de juiste richting. Wat is je persoonlijke missie: wie wil je zijn en wat wil je doen in je leven?

Het is eenvoudig om jezelf voor de gek te houden door een drukbezet leven te leiden. Actief zijn is iets anders dan effectief zijn. Je kunt keihard werken om hoger op de maatschappelijke ladder te komen en dan aan het einde van je leven ontdekken dat de ladder tegen de verkeerde muur staat.

Welk doel heb jij voor ogen? Wat voor baan zou je wél willen?

Eigenschap 3: Doe belangrijke zaken eerst
‘Stel prioriteiten’. Effectieve mensen besteden hun tijd vooral aan zaken die belangrijk zijn. Laat je niet leiden door de waan van de dag maar plan je eigen leven.

Hebben je sollicitaties en je aanpak effect of ben je vooral druk?

Overwinningen op je omgeving: effectief samenwerken

4. Denk in termen van win-win
Om effectief te kunnen samenwerken moet je niet denken in termen van winnen-verliezen (concurrentie) maar in termen van winnen-winnen. Aan de basis van deze vierde eigenschap staat volgens Covey het denken in termen van overvloed. Veel mensen denken in termen van schaarste; ze hebben weinig zelfvertrouwen en denken dat er niet genoeg voor hen zal zijn. Zij denken dat de ander moet verliezen, zodat zij kunnen winnen. Covey stelt hier tegenover dat van de mooiste dingen in het leven – zoals liefde, aandacht en geluk – genoeg is voor iedereen. Wees niet bang om andere mensen evenveel te gunnen als jezelf. Dit geldt ook in het zakelijke verkeer.

Heb je vertrouwen in eigen kunnen of ben je vooral bezig met je concurrenten?

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden.
Wederzijds begrip, daar gaat het om. Pas als we echt luisteren, zullen we anderen begrijpen. Volgens Covey komen bijna alle problemen voort uit gebrekkige communicatie. En dan met name uit ons onvermogen om echt, met inlevingsvermogen te luisteren naar de ander, zonder dat we meteen zelf willen reageren. Empathisch luisteren houdt in dat je je verplaatst in de ander. Je bekijkt de wereld zoals hij hem bekijkt. Je begrijpt wat hij voelt. Als we elkaar werkelijk begrijpen, zullen we creatiever worden in het oplossen van gezamenlijke problemen. 

Welke aannames heb jij over het sollicitatieproces? Zijn deze aannames reëel?

6. Haal profijt uit de verschillen (synergie)
Synergie is een hogere vorm van samenwerking waarin je kiest voor de derde weg: niet mijn of jouw manier, maar een derde en betere manier. Het gaat om het respecteren en waarderen van verschillen. Een synergetisch team is een team waarin mensen elkaar aanvullen en waarin het geheel meer is dan de som der delen.

Wat is jouw toegevoegde waarde? Wat ben jij anders dan anderen?

Vernieuwing

7. Houd de zaag scherp

In het bos is een boswachter aan het zagen. Hij zaagt zich suf. ‘Hoe lang bent u al bezig?’ vraag je. ‘Meer dan vijf uur,’ antwoordt hij. ‘En ik ben kapot. Dit is superzwaar!’. ‘Maar… waarom stopt u niet even om de zaag weer scherp te maken?’, vraag je. ‘Dan gaat het een stuk sneller.’ De boswachter antwoordt: ‘Daar heb ik geen tijd voor, ik moet nog veel te veel zagen…’

De zaag scherp houden heeft betrekking op het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: jezelf! Ontspan en neem voldoende rust (fysiek/ mentaal/ spiritueel)

Wat is jouw fysieke, mentale gesteldheid?