Recent kreeg ik een erg leuke reactie van iemand die mijn blogs volgt. Hoewel ze inmiddels een nieuwe baan heeft gevonden, schreef ze dat ze graag op de mailinglijst blijft staan omdat mijn blogs haar nog steeds inspireren. Ze gaf aan dat ze er zelfs een vriendin mee had geïnspireerd om knopen door te hakken en aan een nieuw avontuur te beginnen. “Belangrijk blijft het om vertrouwen te houden in de keuzes die je maakt. Soms valt dat niet mee” schrijft ze.

Als loopbaanadviseur en schrijver van de blogs ben ik dankbaar voor dit soort reacties. Daar doe ik het tenslotte voor. Ook ik moet er vertrouwen in blijven houden dat mijn blogs worden gelezen en dat mensen er daadwerkelijk iets mee doen. Soms voelt het bloggen als éénrichtingsverkeer en kan ik wel eens denken ‘zou iemand het wel lezen, doen ze daadwerkelijk iets met mijn tips’? Reacties als deze zijn dan ook erg leuk!

Belangrijke stappen op weg naar een nieuwe baan

Ik geloof er sterk in dat als je een duidelijk beeld hebt van waar je naar toe wilt en wat je te bieden hebt, je dit met de juiste inspanning kunt bereiken. Ook als je 40 jaar of ouder bent. Ik ben ervan overtuigd dat als je werk doet dat bij je past, je meer zelfvertrouwen ervaart en meer plezier hebt in je leven.

Omdat ik merk dat ‘angst voor verandering en angst voor een onzekere toekomst’ het belangrijkste is dat mensen weerhoudt om actie te ondernemen, schrijf ik elke week over stappen die belangrijk zijn in de zoektocht naar een nieuwe baan die beter bij je past.

Het gaat over:

 • tijd vrijmaken om over je eigen wensen en verlangens na te denken
 • daadwerkelijk stil te staan bij je eigen loopbaanpad en keuzes die je hebt gemaakt
 • na te gaan hoe je terecht bent gekomen bij je huidige functie
 • terug te kijken en je te realiseren of je met plezier op je loopbaan terugkijkt of dat je belangrijke dingen nog mist
 • wat zou je eventueel anders willen?
 • wat zegt je gevoel? Meestal weten we diep van binnen wel wat we willen.
 • welke belemmerende gedachtes schuiven al die diepe verlangens aan de kant?
 • stel dat je al die belemmerende gedachtes niet zou hebben? wat zou je dan anders doen, denken, voelen?
 • wat zou een eerste stap kunnen zijn om je wens werkelijkheid te laten worden?
 • wil je je toekomstwensen wel/niet met je werkgever bespreken?
 • wat heb je nodig om in beweging te komen?
 • wil je wel of niet je oude baan loslaten?

Het lijken zulke logische stappen maar geloof me, het merendeel van de mensen die ik begeleid, hebben ze allemaal overgeslagen. Ze weten vaak wel dat ze hun huidige werk ‘beu’ zijn maar niet welke kant ze dan wel op willen. Dus beginnen ze met solliciteren op van alles en nog wat. Echte focus is er niet. Het ‘druk bezig zijn’ met brieven sturen, geeft even een gevoel van voldoening: ik doe er toch alles aan? Vele teleurstellingen later trekken ze de conclusie dat ze ‘te oud, te duur, te (on)ervaren of …’ zijn en gooien de handdoek in de ring.

Blijf vertrouwen houden in de keuzes die je maakt!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je diep van binnen voelt dat je huidige functie niet meer bij je past en als duidelijk is dat ook interne (door)groei binnen de organisatie waar je werkt niet meer mogelijk is, durf dan keuzes te maken. En blijf daar ook aan vast houden. Durf te geloven dat er vaak meer wegen naar Rome leiden dan die je tot nu toe hebt gezet. Vraag om hulp, ga sparren met anderen of neem een loopbaancoach in de arm. Uiteraard kun je ook eerste stappen zetten met behulp van mijn online programma. Maar ook dát programma heeft alleen nut als je daadwerkelijk jezelf durft uit te dagen. Uit je comfortzone durft te komen en dingen gaat doen die je wellicht niet eerder deed. Wees je eigen stok achter de deur of huur er eentje in 🙂

Volg jij je interne stem? Heb jij voldoende zelfvertrouwen om belangrijke keuzes te maken? Waar loop je eventueel nog tegenaan?

Ik lees graag je reactie in onderstaand reactieveld.