Het Coronavirus heeft onze wereld echt op zijn kop gezet. Het raakt onze gezondheid, de zorg voor onze naasten. Het raakt ons inkomen, de wereldhandel, reizen. En het zal zeker invloed hebben op hoe we straks ná het Coronavirus dat leven weer zullen voortzetten.

Iedereen heeft ermee te maken en ervaart angsten, verdrieten en teleurstellingen. Van teleurstellingen zoals verjaardagsfeestjes die niet doorgaan, bruiloften die geannuleerd worden of reizen die zijn afgezegd. Tot veel ingrijpender situaties als zelf in aanraking komen met de ziekte, je ouders niet meer mogen bezoeken in het verpleeghuis. Of je kinderen met een beperking nu niet mogen zien in de instellingen waar zij verblijven. Corona grijpt in in ieders leven.

Hoe moeilijk de situatie ook, we kunnen deze op dit moment niet veranderen. Het enige dat we kunnen doen is zo goed mogelijk de situatie accepteren ondanks alle angst, frustratie en verdriet. Het makkelijkste is dat we per dag kijken naar wat we voor kleine positieve stappen kunnen zetten. Want kijken naar volgende maand, volgend jaar lijkt alleen maar verwarrend.

10 positieve stappen

  1. Blijf thuis, zorg goed voor elkaar en houd 1,5 meter afstand als je naar buiten gaat
  2. Verdiep je in ‘online communiceren’ en maak het je eigen ook met de hulp van anderen. Er zijn diverse tools Skype/ Zoom/ Microsoft Teams/ Facetime/ Houseparty enz. Zoek op Youtube naar instructiefilmpjes als je er nooit mee hebt gewerkt of vraag het aan vrienden/ familie die er al wél mee werken. Nu is de tijd om je in deze tools te verdiepen!
  3. Ontspan. In de nieuwe hectiek van ‘online werken en communiceren’ kan je hoofd overvol raken. Althans, de mijne wel. Zet regelmatig je telefoon, computer, Ipad, tv uit en maak je hoofd leeg. Lees een boek, doe een puzzel of spelletje, luister naar muziek, loop een ommetje buiten, mediteer enz.
  4. Sport.  Alle sportcomplexen zijn dicht waardoor het nu aankomt op eigen discipline en inventiviteit. Sommige sportlessen worden online voortgezet. Mijn yogadocent leent al zijn spullen nu uit zodat de lessen online thuis kunnen worden voortgezet. Het is misschien wat ‘behelpen’ en even wennen maar het is ook leuk en ontspannend om met elkaar te doen.
  5. Muziek maken – les nemen. Ik ben een paar weken geleden gestart met zangles. Ik had nooit eerder gezongen. Was net bij lesje 1 toen het Coronavirus uitbrak. Ook deze lessen ben ik nu online aan het voortzetten. Misschien is dat voor jou ook mogelijk?
  6. Blijf in contact met vrienden/ familie. De tip bij nummer 2 komt je hier heel goed van pas. Met vrienden en familie heb ik regelmatig ‘virtuele afspraken’ (met Zoom/ Skype). Zelfs mijn verjaardag heb ik, in plaats van verblijf in een huisje in Zeeland met 9 personen, door Corona, ‘op afstand’ via een virtuele bijeenkomst gevierd.
  7. Blijf je ontwikkelen. Als je tijd over hebt en je wordt nu niet opgeslokt door alle kinderen, partner of anderszins, is het dé tijd om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Er worden genoeg opleidingen online aangeboden. Ook zijn er vele interessante facebookgroepen om je bij aan te sluiten die je op allerlei manieren bezig houden: fotografie, ontspanning, meditatie enz.
  8. Denk na over je toekomstige werk en onderneem actie. Degenen die mijn blogs volgen, doen dat omdat ze overwegen (of op het punt staan) een carrièrestap te zetten. Ik kan me voorstellen dat je angst voor verandering op dit moment alleen maar groter zal zijn geworden. Alleen…. je wens om een baan te vinden die beter bij je past zal nog steeds van kracht zijn, ook in tijden van Corona! ‘Nadenken op de bank’ over welke kant je in de toekomst op zou willen, heeft nog nooit iemand veel verder gebracht. Je zult uiteindelijk IN ACTIE moeten komen. En dat gaat verder dan stap 3 ‘arbeidsmarktbenadering’ (=solliciteren en brieven sturen op zichtbare vacatures). Zeker als je geen idee hebt welke kant je op wilt of waar op dit moment nog vacatures zijn, zijn andere stappen nodig. Zie hieronder de afbeelding ‘zoeken naar een nieuwe baan, wat komt daar bij kijken’:Succesvol naar een nieuwe baan

9. Gestructureerd stappen zetten op weg naar een nieuwe baan. Het voorwerk zoals hierboven beschreven in blok 1 en 2 is essentieel. Als je namelijk niet goed weet wat je wilt, hoe vind je het dan, nu of in de nabije toekomst? Teveel mensen blijven maar hetzelfde doen: schrijven op vacatures of wachten tot een recruiter/ uitzendbureau contact met hen opneemt. Maar levert je dat nu het gewenste resultaat? Wees proactief! Anders ga je het over het algemeen niet vinden. Benut je beschikbare tijd – ook in tijden van Corona – goed!
Ik help je er graag bij 🙂

10. Gratis zoomsessie woensdag 8 april a.s 14.00 uur
Al enige tijd wil ik loopbaancoaching toegankelijker maken – óók voor particulieren. Toegankelijker, wat bedoel je precies? Velen realiseren zich onvoldoende dat het niet gaat over één of twee tips. Met een goed CV en brief ben je er meestal echt nog niet…. Een volledig outplacement/ loopbaantraject waarbij ondersteuning wordt geboden gedurende 6 maanden, kost een bedrijf al snel €3.500,- euro ex btw of meer.

Om particulieren in kosten tegemoet te komen, heb ik in 2016 een online programma ontwikkeld waarbij de opbrengst gelijk staat aan een volledig loopbaantraject. Opdrachten, oefeningen, video’s met naar keuze aanvullende online coaching (individueel of in groepsverbandklik op de beide linken voor meer informatie) geven je praktische handvatten en structuur. Uiteraard vraagt dit ook wat van jou: inzet en commitment.

Vind je de stap naar een volledig loopbaantraject / groepstraining te groot of vraag je je af wat een dergelijk programma je brengt?

Maak NU kennis met de eerste 2 modules van mijn online programma en krijg middels allerlei opdrachten gedegen inzicht in je kwaliteiten, talenten en wensen.

Hoewel ik nooit één onderdeel van het programma los aanbied, doe ik dat nu in tijden van Corona wel. Tijdelijk bied ik je toegang tot de eerste 2 modules van mijn online programma. Wat dit precies omvat kun je o.a. lezen op één van bovengenoemde pagina’s (met link).

Kosten tot 30 april € 49,- incl btw (= € 40,- ex btw). Heb je interesse, stuur me een persoonlijk bericht en ik informeer je graag verder.

Gratis zoomsessie

Ik kan me voorstellen dat je allerlei vragen hebt. Op woensdag 8 april a.s. om 14.00 uur bied ik een gratis zoomsessie aan. Met onder andere verdere toelichting op ‘zoeken naar een nieuwe baan, wat komt erbij kijken’?

=>Voor wie? Voor hen die op het punt staan een nieuwe baan te zoeken of die graag een switch willen maken naar een baan met meer plezier. Hoe je nu te bezinnen? Hoe verder?

Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. En indien we met een klein groepje zijn, is er uiteraard ook tijd voor het delen van ervaringen. Een virtuele meeting biedt je meteen de kans om te werken met Zoom en online met elkaar te communiceren! Zeker in deze tijd is het belangrijk mee te gaan met die ontwikkelingen.

Doe je mee?

Zet een reactie hieronder of stuur een bericht naar marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl en ik stuur je graag de ‘Zoom-link’ waarmee je kunt deelnemen woensdag 8 april om 14.00 uur.