Omdat ik veel vragen kreeg over het STAP-Budget wijd ik er graag nog dit blog aan.

Veel mensen weten vanaf 1 maart 2022 de weg te vinden naar het zogenaamde STAP-Budget: STimulering ArbeidsmarktPositie. Een door de overheid gesubsidieerde regeling die iedere werkende en niet werkende – die een aantoonbare connectie heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt – in staat stelt om €1000,- subsidie te krijgen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld al een coachtraject volgt via een werkgever of uitkeringsinstantie mag je daar bovenop gebruik maken van dit budget. Wel is de voorwaarde dat de opleiding/ cursus bij één van de grotere en erkende opleidingsinstituten plaats vindt. En dat het is bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarktgerichte scholing. Hobbymatige scholingsactiviteiten – zoals amateurfotografie of gitaarles – komen niet in aanmerking voor subsidie. De opleiding moet aantoonbaar je arbeidsmarktpositie versterken.

V.w.b. een complete loopbaantraining die vergoed kan worden met het STAP-Budget wijs ik je graag naar deze opleiding van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Nieuwe startdata in mei zullen spoedig op de site staan – en anders zou ik bij interesse de HAN bellen voor meer informatie hoe je je alvast kunt inschrijven voor de volgende ronde.

Hoeveel subsidie is er

Dit jaar is er € 160 miljoen beschikbaar voor STAP-subsidies dat op 5 momenten dit jaar kan worden aangevraagd.  Wegens grote belangstelling is de eerste termijn subsidie reeds vergeven. De eerstvolgende mogelijkheid om nieuw STAP-budget aan te vragen is over een kleine 2 maanden op 1 mei 2022.

Schrijf je nu alvast in voor een opleiding of training en vraag op 1 mei met je aanmeldingsbewijs het STAP-budget aan. Zodra het budget op is, kun je geen subsidie meer ontvangen. Het is dus belangrijk dat je niet te lang wacht, want OP = OP. Je vraagt het STAP-budget aan via het STAP-portaal van het UWV door in te loggen met je DigiD. Het beschikbare budget loopt de komende jaren op tot € 200 miljoen per jaar.

Dat is een gigantisch bedrag. Waar komt dat ineens vandaan? Eigenlijk is het een verschuiving van ‘potjes’. Tot 1 januari 2022 waren scholingskosten aftrekbaar bij de aangifte voor inkomstenbelasting. Dit was voor veel mensen een complexe handeling. Ook kon deze regeling niet, of beperkt, gebruikt worden door personen met een laag inkomen. Daardoor maakten met name praktisch geschoolden, ouderen en mensen met een laag inkomen hier geen of minder gebruik van terwijl juist zij het extra nodig lijken te hebben. Met STAP wordt het krijgen van scholingssubsidie toegankelijker al is er nu dus een verplichte winkelnering bij door de overheid goedgekeurde opleidingsinstituten.

Waar vind ik alle opleiders die vergoed worden

Het beste is om deze site te gebruiken om te kijken welke opleidingen allemaal gefinancierd kunnen worden met de subsidie. Die site is veel uitgebreider dan de site van Stap-budget wat eigenlijk een oriëntatieplatform is voor zoekers en een marketingplatform voor de kleinere aanbieders.


Behoud eigen regie

Tot 2011 (toen was ik 44 jaar) heb ik gewerkt in loondienst. Als ik terugkijk heb ik maar matig interne scholing gekregen van mijn toenmalige werkgevers. Dat had veel uitgebreider en diepgaander kunnen zijn om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik moet daarnaast toegeven dat ik op dat vlak ook zélf weinig initieerde. Pas toen ik uit dienst ging en voor mezelf ging werken was dat voor mij een moment van wakker worden. Hoe mijzelf onderscheiden van anderen? Hoe me beter positioneren? Hoe weer ‘bijzijn’ met de laatste ontwikkelingen? Ik schrok op dat moment van het feit dat ik zo weinig bijscholing had gevolgd.

Vanaf dat moment ben ik structureel opleidingen en cursussen gaan volgen waarvan ik de kosten gedeeltelijk via de belasting kon aftrekken. En ben ik me op persoonlijk vlak steeds verder gaan ontwikkelen. Onontbeerlijk in deze maatschappij waarin ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen en waarbij van ons wordt verwacht dat we ons steeds sneller aan veranderingen kunnen aanpassen. Wie dat niet doet valt uiteindelijk – hoe hard het ook klinkt – buiten de boot. Zonde! Omdat met behoud van ‘eigen regie’ je dit prima kunt voorkomen.

Naast dat het ook gewoon leuk is om jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren, is het ESSENTIEEL om hier ook ZELF mee aan de slag te gaan. Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap is NOODZAAK om mee te kunnen in de huidige maatschappij.

Behoud de regie en wacht niet langer op input van je werkgever maar denk zelf na over welke opleiding/ cursus je op dit moment verder kan helpen. En – mocht je op dit moment niet lekker in je vel zitten omdat je het liefst een andere baan wilt / of nog niet goed weet hoe stappen te zetten – dan raad ik je aan te starten met een loopbaantraining zodat je daarna gericht vervolgstappen kunt zetten.

Succesvol naar een nieuwe baan zoeken

In samenwerking met Knowvium, mij en de Hogeschool Arnhem Nijmegen is de training ‘succesvol naar een nieuwe baan zoeken’ ontstaan. Ik zal één van de trainers zijn. Zie voor meer informatie deze site van de Hogeschool. Nieuwe startdata komen er binnenkort op. De training zal in elke ‘aanvraagperiode voor het budget’ beschikbaar komen. Waarschijnlijk zal de start weer op een dinsdag zijn – ga uit van 17 mei (en vervolgens half juli/ half september/  half november).

Natuurlijk kun je ook nog steeds voor persoonlijke coaching kiezen – alleen zal deze ofwel door je werkgever óf door jezelf bekostigd moeten worden. Eén op één coaching wordt NIET door het STAP-Budget vergoed.

Wil je een keer sparren over je volgende loopbaanstap? Weet je niet goed waar te beginnen? Bel (0630813289) of mail (marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl) me en ik denk graag met je mee hoe ik van toegevoegde waarde voor je kan zijn en wat ik qua coaching of training voor je kan betekenen.

DOEN