Ik was nooit zo van de coaches. Want een coach ‘huur’ je pas in als je een probleem hebt, toch? En ik had helemaal nooit een probleem. Ik kon het prima allemaal zelf. Althans, dat heb ik lange tijd gedacht.

Totdat ik continu tegen dezelfde dingen aanliep en ik lag te malen in bed over mijn werk, mijn familie en relaties. Sommige dingen gingen niet zoals ik wilde en gaven mij veel frustratie en verdriet.

Omdat ik andere wegen niet kende dan de voor mij bekende weg, stootte ik continu mijn hoofd aan dezelfde steen. Veel verder met mijn leven kwam ik eigenlijk niet en op een gegeven moment zat ik alleen nog maar in een negatieve spiraal. Ik was ontevreden over mijzelf en de hele situatie. Ik had kritiek op anderen maar nog het meest op mijzelf.

Ik wist dat er dingen moesten veranderen maar had geen idee hoe ik dat moest aanpakken. Ik kende maar één weg en dat was de weg die ik tot dan toe had gelopen. Tot ik op aanraden van een vriendin werd geattendeerd op een goede coach. Met lood in mijn schoenen ging ik er op af. Een coach? Veel erger dan dat moest het niet worden vond ik…

Persoonlijke groei

In de afgelopen 14 jaar heb ik op diverse fronten een coach ingehuurd. En oh, wat heb ik een spijt dat ik dat niet eerder in mijn leven heb gedaan!

Ik heb intussen coaching gehad op het gebied van werk maar ook op persoonlijk vlak. Ik heb inzicht gekregen in wat ik denk en waarom en wat bepaalde overtuigingen met me doen. En dat ik daardoor soms stappen zet die niet effectief zijn. Ik heb handvatten gekregen hoe dingen anders aan te pakken en om dat te bereiken wat ik wél wil.

Soms is de coaching confronterend en pijnlijk, maar veelal is het verrijkend en krijg je geheel nieuwe inzichten. Inzichten die je nooit had gekregen zonder coach. Ik ben er intussen achter dat persoonlijke groei zonder ondersteuning van een extern iemand moeilijk is. Het liefst blijven we namelijk doen wat we altijd deden – dat is comfortabel en bekend. Maar ja… dan blijven we ook krijgen wat we altijd kregen. Het ‘anders’ doen vraagt om moed, lef, durf, aanmoediging, coaching!

Opleiding

Ook een opleiding (zéker als deze gericht is op persoonlijke ontwikkeling) kan je nieuwe inzichten geven! Zo volg ik op dit moment een 3-jarige HBO opleiding om hopelijk straks (uh… op mijn 60e haha) het diploma van Shiatsu Therapeut te krijgen.

Mega interessant en ik krijg er veel energie door. Shiatsu therapeut lijkt ‘iets heel anders’ dan loopbaancoach maar veel mensen die ik begeleid laten de afgelopen jaren steeds meer fysieke/ mentale klachten zien. Met de studie hoop ik steeds meer te ontdekken wat achterliggende factoren kunnen zijn en hoe we die wellicht kunnen voorkomen.

Eén belangrijke zin trof me al snel: de traditionele chinese geneeskunde gaat ervan uit dat het niet of onvoldoende (kunnen) ontwikkelen van authenticiteit, persoonlijkheidsvaardigheden en potentie kan leiden tot stagnatie van levensenergie en daarmee tot ziekte in lichaam en geest.

Ik heb het zelf meerdere keren in mijn leven ervaren dat onvrede over werk/ relaties/ liefde spanningen kan geven die je fysiek en mentaal uit balans halen. En in het ergste geval ziekte en uitval (burnout/ boreout) kan geven.

Sneller resultaat

Ik heb er eerder nooit zo bij stil gestaan maar de afgelopen 14 jaren is mij duidelijk geworden dat alle succesvolle mensen een coach hebben! Van politici, sporters, televisie presentatoren tot gewone stervelingen zoals jij en ik.

Je laten coachen door iemand die dát al heeft bereikt wat jij wilt, of dat beheerst wat jij wilt, is de sleutel tot succes. We kunnen ons allemaal verplaatsen in het voorbeeld dat we beter leren tennissen als iemand (die dat al goed kan) ons instructies geeft hoe we onze slag en onze techniek kunnen verbeteren. Of dat we een instrument leren bespelen en iemand geeft aanwijzingen hoe. En ja, dat geldt ook voor wat betreft het zoeken naar een nieuwe baan. Want ook solliciteren en netwerken kun je leren!

Als het je op dit moment niet lukt om een baan te vinden die beter bij je past dan komt dat misschien wel doordat je bepaalde stappen in het sollicitatieproces (onbewust) overslaat of onvoldoende aandacht geeft.

Kies jouw koers

Natuurlijk kun je zelf op zoek naar een nieuwe baan. Maar geloof me, het duurt niet alleen veel langer het is vaak ook minder effectief!

  • Wat doe jij nu om focus te krijgen in je zoektocht?
  • Wat doe jij als solliciteren op niets uitloopt?
  • Welke hulp schakel jij in?
  • Of ga je ervan uit dat zelf stappen zetten de meest effectieve weg is?

Ben benieuwd!

Wil je een keer sparren over de mogelijkheden via een loopbaancoach, neem gerust contact met mij op.