Ben je al lange tijd aan het solliciteren? Lukt het je niet om op gesprek te komen of word je bij de laatste ronde vaak afgewezen? Zakt de moed tijdens het solliciteren je soms in de schoenen en weet je je maar met moeite te motiveren. Laat cynisme en wanhoop geen grip op je krijgen. Zorg goed voor jezelf en behoud je motivatie. En als je echt heel lange tijd aan het solliciteren bent en er verandert niets, dan help ik je graag om het anders aan te pakken! Hieronder enkele tips om goede moed en energie te behouden:

 

Tip 1: Solliciteren is ‘zaaien en een baan op zich’

Het lukt maar weinigen om in een paar sollicitaties een nieuwe baan te vinden. Vaak ben je in deze arbeidsmarkt vele netwerkgesprekken en sollicitaties verder voordat een werkgever daadwerkelijk jóu uitkiest. En dan nog kan het voorkomen dat als je eindelijk op gesprek mag de keuze op een ander valt. Het is wellicht een dooddoener maar ‘zo gaat dat nu eenmaal’ en dat dien je je ook te realiseren! Hoewel een afwijzing als een persoonlijke afwijzing voelt, was misschien deze functie toch net niet passend, klikte het niet met de gesprekspartner of was er een andere reden waarom de keuze naar een ander ging.

Probeer de reden van afwijzing zo goed mogelijk te achterhalen, gebruik de feedback voor een volgende sollicitatie en wees ook eerlijk naar jezelf: was je voor deze functie de beste? Sprak deze baan je echt heel erg aan? Was je van toegevoegde waarde voor de werkgever? Of was het slechts ‘een mogelijke optie’? Of klopte alles en was het gewoon pech?

Het moet zowel bij de werkgever als bij de werknemer ‘passen’ en dat is gewoon niet altijd het geval, hoe graag je dat ook zou willen.

Tip 2: Stel jezelf elke week een doel en waardeer het behalen ervan

Bel, afhankelijk van je beschikbare tijd, per week een x aantal mogelijke werkgevers. Reageer daarnaast op voor jou aantrekkelijke vacatures (bel eerst voordat je een brief stuurt) en probeer x netwerkgesprekken per week te voeren. Ook al hebben de acties aan het einde van de week nog niets opgeleverd, weet ook het doel op zich positief te waarderen: ‘ik heb deze week mijn doel behaald, ben aan het netwerken, lijntjes uitzetten, me aan het oriënteren – deze week heb ik alle geplande acties ondernomen. Het is misschien nog niet gelukt maar volgende week ga ik weer positief verder’. Dat geeft heel wat meer positieve energie dan de gedachtes: ‘zie je wel, ze willen me niet, het gaat me nooit lukken’.

Behoud focus! Een doel stellen is niet zo moeilijk maar er voor blijven gaan en er in blijven geloven én creatief het pad er naartoe blijven bewandelen – dát vraagt om doorzetting en absolute focus op het eindresultaat. Elke stap die je dichter bij je doel brengt moet je dan ook blijven waarderen als een deeldoel op zich.

Tip 3: Wees realistisch in wat je zoekt en straal enthousiasme uit

Solliciteer niet ‘puur om het solliciteren’ maar ga echt op zoek naar een functie waar je enthousiast van wordt, waar kansen liggen en waar je van toegevoegde waarde bent voor een organisatie. Dat laatste wordt nog wel eens vergeten in al het enthousiasme. Maar uiteraard is het net zo belangrijk na te denken over de vraag ‘waarom jij voor hen de geschikte kandidaat bent’? Hoe enthousiaster je ergens voor bent, hoe eerder je dat ook in woord, geschrift en houding zal uitstralen en ook een werkgever zal kunnen overtuigen.

Tip 4: Ga zelf achter de juiste vacatures aan!

Als je niet de vacatures ziet die je graag wilt, ga dan zélf aan de slag. Neem telefonisch contact op met voor jou interessante werkgevers  en ga met hen het gesprek aan: wat zijn de huidige ontwikkelingen in die organisatie, wat speelt er in de toekomst, verwachten ze inkrimping/ uitbreiding, hebben ze wel eens de vacatures die jij zoekt, hoe kijken ze aan tegen jouw ervaring, zou je in de toekomst interessant voor hen kunnen zijn? Zou je misschien proef kunnen draaien? Dat zelf contact opnemen klinkt eng en misschien voelt het als ‘buiten je comfort zone’ maar geloof me, het levert het meeste op!

Tip 5: Herzie eventueel je sollicitatiestrategie

Past je manier van solliciteren wel bij de huidige tijd? De meesten blijven op dezelfde wijze doorgaan ondanks alle afwijzingen. Als je intussen al tientallen brieven hebt gestuurd zonder resultaat, houd daar dan mee op en pak het eens anders aan. Kijk kritisch naar je manier van solliciteren of vraag input van anderen. Doorbreek je vaste sollicitatiepatroon. Soms zijn er meer wegen te bewandelen dan die voor jou bekend zijn.

Geef niet op, houd focus, zoek een sollicitatiemaatje voor positieve inspiratie of overweeg een loopbaancoach in de arm te nemen die je ondersteunt en je eraan herinnert het einddoel in zicht te houden.

Tip 6: Blijf je op het hier en nu en de toekomst richten

Laat niet je gevoel over het verleden de overhand krijgen. Hoe meer je je richt op de eventuele afwijzingen, of het feit dat je nu een andere baan dient te zoeken en de aanwezige boosheid daarover, hoe meer je je negatieve gevoelens voedt. Blijf geloven in jezelf, blijf geloven in een positieve uitkomst. Wat je uitstraalt trek je uiteindelijk naar je toe.

Tip 7: Zorg op tijd voor ontspanning

Gun het jezelf om op tijd te ontspannen. Gebruik deze zomer om weer energie op te doen. Ga wandelen, sporten, bezoek film of theater of ga met vrienden wat ondernemen. Je kunt niet almaar achter elkaar solliciteren. Als je niet lekker in je vel zit dan lukt het vaak niet om een positief gesprek te voeren of een enthousiaste sollicitatiebrief te schrijven. Beter een poosje niet solliciteren maar je richten op ontspanning en het herkrijgen van energie.

Waar loop jij tegenaan op dit moment? Wat ervaar je als jouw grootste uitdaging? Fijn als je je reactie wilt delen in onderstaand reactieveld.