Jij weet als het goed is precies van jezelf welke kwaliteiten je in huis hebt. Alle opleidingen, banen, ervaringen in besturen, hebben je gemaakt tot wie je bent. Als je een baan op het oog hebt, is het belangrijk dat diegene die straks aan de andere kant van de sollicitatietafel zit, een goed beeld van je heeft. Een duidelijk CV met jouw kwaliteiten en vaardigheden is daarbij essentieel. Hier volgen zes gratis gouden tips om jouw CV te laten uitblinken. Veel succes!

Tip nummer 1: neem de tijd om een goed CV op te stellen

Wees je ervan bewust dat een goed CV opstellen tijd kost en dat het ook die tijd verdient! Soms ben je er echt een paar uur mee bezig en is hup je CV in een kwartiertje maken echt onvoldoende. Het is een heel belangrijk én ook nog eens levend document! Met dat laatste bedoel ik dat het geen standaard document is dat je altijd voor iedere vacature op een zelfde wijze kunt gebruiken. Soms vraagt het van je dat je bepaalde taken, verantwoordelijkheden of opleidingen meer nadruk geeft bij de ene sollicitatie, dan bij de andere sollicitatie. Juist omdat die éne werkgever daar wellicht méér in geïnteresseerd is.

Tip nummer 2: houd je doel voor ogen

Het doel van je CV is dat je informatie geeft die aansluit op de vacature! Houd in gedachten dat een werkgever jouw specifieke CV leest om iemand te vinden voor díe specifieke vacature. Een werkgever wil niet verzanden in allerlei informatie die niet voor die vacature belangrijk is. Dat houdt dus in dat je niet altijd ALLES hoeft te benoemen wat je ooit allemaal hebt gedaan. Bedenk bij elke zin die je intypt: “is dit belangrijke informatie voor déze werkgever/ vacature, voegt het iets toe of kan ik het net zo goed voor deze vacature weglaten?”

Tip nummer 3: wees kort en bondig

Een heel belangrijk doel van het CV is dat de lezer ‘het einde van het CV haalt’ en niet halverwege in slaap sukkelt door langdradigheid, onduidelijkheid, vaagheid of irrelevante informatie. Houd het kort en bondig. Maar houd het wel informatief! Een CV is over het algemeen maximaal 2 bladzijden.

Tip nummer 4: wees duidelijk

De werkgever wil op je CV bepaalde gegevens terugvinden die vaak opgedeeld worden in:

A) Persoonsgegevens: naam, adres, telefoon, email, geboortedatum, LinkedInprofiel…

B) Persoonsprofiel/ zoekprofiel: wie ben jij als persoon, wat kun je, wat zoek je precies. Probeer dit op een dusdanige persoonlijke wijze op te schrijven dat de lezer ook echt een indruk krijgt van jou als persoon en je niet verzandt in clichés. Het opschrijven van losse eigenschappen/ kwaliteiten die op iedereen kunnen slaan, voegen weinig toe en kun je beter weglaten. Probeer onder woorden te brengen wat jóu anders maakt!

C) Werkervaring: begin en einddatum/ functie/ bedrijf/ locatie/ belangrijkste taken/ verantwoordelijkheden

D) Opleiding/ cursussen: begin en einddatum/ opleiding/ instituut/ niveau/ diploma

E) Overig (indien relevant): talenkennis, computerkennis, hobby’s, vrijwilligerswerk…

Realiseer je bij alles dat je opschrijft dat de lezer jou niet kent. Begrijpt de lezer uit je tekst wat je gedaan hebt of zijn er verschillende interpretaties mogelijk?

Tip nummer 5: let op layout

De meeste recruiters ‘scannen’ in één blik een CV van links boven naar rechts onder. Neem ze mee in die blik en denk na over:

A) Wat zal ik vet maken en waarom? Bv. je functie is belangrijker dan de periode dat je er gewerkt hebt. Maak niet ‘zomaar’ iets vet maar doe dat met een reden.

B) De layout: zorg dat zaken ‘onder elkaar’ staan en niet dat elk stukje tekst weer ergens anders begint of inspringt. Wat wil je eerst communiceren? Begin met je laatste baan of opleiding en werk terug in de tijd. Zorg dat de belangrijkste informatie meteen op de eerste bladzijde staat.

C) Gebruik zoveel mogelijk hetzelfde lettertype en niet van alles door elkaar.

D) Benut zo veel mogelijk de witte vlakken.

Uiteraard hoeft je CV niet een traditionele layout te hebben. Belangrijkste is dat alle informatie duidelijk terug te vinden is en dat de wijze van presentatie pást bij de functie waar je op solliciteert. Maak een paar verschillende CV’s en leg die naast elkaar om te zien welke het ‘prettigste leest’.

Tip nummer 6: laat je CV nalezen

Voordat je je CV verstuurt, is het verstandig om deze door iemand anders te laten nalezen. Niet alleen om eventuele typefouten eruit te halen maar ook om zeker te weten dat de ander begrijpt wat je hebt opgeschreven. Niet onbelangrijk!

Mocht je nog mensen weten die je blij kunt maken met mijn blog, deel via één van onderstaande social media knoppen!