Een CV opstellen lijkt zo makkelijk maar niets is minder waar. Vaak zitten we zo ‘in ons eigen verhaal’ dat we vergeten dat er ook nog iemand het CV dient te lezen en te begrijpen 🙂 Hoewel het sollicitatieproces uiteraard over meer gaat dan alleen een goed CV, is het essentieel om het CV de nodige aandacht te geven. Hier volgen vijf belangrijke tips:

Tip nummer 1: neem de tijd om een goed CV op te stellen

Wees je ervan bewust dat een goed CV opstellen tijd kost en dat het ook die tijd verdient. Soms ben je er echt een aantal uren (misschien zelfs dagen) mee bezig en is hup je CV in een kwartiertje maken echt onvoldoende. Het is een belangrijk én ook nog eens levend document. Met dat laatste bedoel ik dat het geen standaard document is dat je altijd voor iedere vacature op eenzelfde wijze kunt gebruiken. Soms vraagt het van je dat je bepaalde taken, verantwoordelijkheden, opleidingen of functies meer nadruk geeft bij de ene sollicitatie, dan bij de andere. Juist omdat die ene werkgever daar wellicht méér in is geïnteresseerd.

Tip nummer 2: wees kort en bondig

Het doel van je CV is dat je informatie geeft die aansluit op de vacature waar je op solliciteert. Een werkgever wil niet verzanden in allerlei informatie die niet voor die vacature belangrijk is. Dat houdt in dat je niet altijd ALLES hoeft te benoemen wat je allemaal hebt gedaan. Bedenk bij elke zin die je typt: “is dit belangrijke informatie voor déze werkgever/ vacature, voegt het iets toe of kan ik het net zo goed voor deze vacature weglaten?” Een CV beslaat over het algemeen maximaal 2 A4tjes.

Tip nummer 3: houd de lezer in gedachten

Het is belangrijk dat de lezer ‘het einde van het CV haalt’ 🙂 en niet halverwege in slaap sukkelt door langdradigheid, onduidelijkheid, vaagheid of irrelevante informatie. Voeg zaken samen als dit de leesbaarheid bevordert. Heb je bijvoorbeeld vijf verschillende projecten gedraaid maar zijn de taken/ verantwoordelijkheden overeenkomstig? Misschien kun je deze op je CV samenvoegen in plaats van elk afzonderlijk project tot in detail te beschrijven.

Vermijd algemeenheden. De zin ‘ik heb leiding gegeven’ of ‘ik heb projecten gedraaid’ of ‘ik ben er voor mijn klanten’ of ‘ik zit in verschillende commissies’ zegt de lezer nog niet zoveel. Wees zo specifiek mogelijk als dit van toegevoegde waarde is voor de functie waar je op solliciteert.

Het gaat erom dat de lezer uiteindelijk weet wat je kunt en wat jouw toegevoegde waarde is. Houd het kort en bondig maar houd het wel informatief.

Tip nummer 4 – Zorg voor een prettige lay-out

Onrust in een CV, verschillende lettertypes en groottes, vijf of zes verschillende kolommen en verschillende inspringmomenten/ tabs maken een tekst – ongeacht de inhoud – niet leesbaar. Een recruiter/ HR-manager wil het liefst snel een CV kunnen scannen van ‘linksboven naar rechtsonder’. Dat kun je doen door het vet maken van zaken die belangrijk zijn en door middel van een rustige en consistente lay-out.

Print je CV in verschillende versies en je zult zien dat de ene versie (ongeacht de inhoud) beter en prettiger leest dan de andere versie. Wees je ervan bewust waarom je iets wel of niet vet maakt of onderstreept. Een jaartal onderstrepen is minder interessant dan een functie. En of je in januari of april in 1990 bent begonnen bij een werkgever is na jaren er gewerkt te hebben ook niet direct van toegevoegde waarde. Laat overbodige informatie weg. Kleuren zijn digitaal leuk maar vergeet niet te checken of een zwart-wit print nog leesbaar is.

Tip nummer 5: laat je CV nalezen

Voordat je je CV verstuurt, is het verstandig om deze door iemand anders te laten nalezen. Niet alleen om eventuele typefouten eruit te halen maar ook om zeker te weten dat de ander begrijpt wat je hebt opgeschreven. Niet onbelangrijk!

Meer tips

Voor meer tips, kijk ook eens op de site van CV.nl 

Samen bereik je meer

Merk je dat je ondanks een goed CV en brief toch vastloopt en niet de baan vindt die je graag wilt. Weet je niet goed hoe verder stappen te zetten? Neem gerust contact met me op en ik bespreek graag de mogelijkheden met je. Die zijn er zowel individueel als in groepsverband. Ik help je graag met een praktische, doelgerichte aanpak.

Mail/ bel me voor een vrijblijvende telefonische afspraak.

Of boek één van de beschikbare data in mijn agenda.

Heb je naast bovenstaand nog goede andere tips? Leuk als je ze met ons deelt!