2020 is voor ons allemaal een vreemd jaar geweest. Corona gooide vanaf februari roet in het eten en maakte ieders leven gecompliceerd. Sommigen van ons werkten zich ineens een slag in de rondte. Anderen werden gedwongen hun dienstverlening aan te passen aan de nieuwe situatie of stonden ineens geheel stil vanwege (tijdelijke) sluitingen. Hoe ieders situatie ook was, het vroeg om aanpassing, omdenken en bezinning.

Ook mijn leven en werk stonden door Corona op zijn kop. Op het moment dat ik net een eigen coachruimte had gehuurd en ik me opmaakte voor het verkrijgen van nieuwe opdrachten, zorgde Corona ineens voor 3 maanden stilte, geen omzet en uiteraard innerlijke onrust. In de zomer keerde voor mij gelukkig het tij en heb sindsdien veel opdrachten en cliënten die ik verder mag helpen.

Super fijn die drukte alleen zijn het voor mij ook altijd momenten die vragen oproepen: “ben ik nog op de goede weg, hoe straks verder”.

Hoe zit dat bij jou? Ben je blij met je huidige werk of zou je het graag anders willen?

Hieronder enkele tips voor wie op weg is naar een nieuwe baan.

Tip 1 – Stop met druk doen

Er zijn zoveel mensen die maar meedoen met de befaamde ratrace. Die druk doen op werk, hollen van (digitale) afspraak naar afspraak. En die daarnaast zeggen: “ik wil graag een nieuwe baan vinden maar ik weet niet wat. Ik heb het zo druk, ik heb geen tijd, ik moet dit, ik moet dat. En oh… de week is al weer voorbij”. Eindeloos gaan ze door met rennen en vliegen. Ze zijn meer bezig de plannen van anderen te realiseren dan hun eigen plannen. Omdat ze denken geen tijd te hebben.

Herken je dat? Is jouw week ook weer zo voorbij? Stop met almaar meehollen. Maak tijd! Doe de tv uit, houd op met Facebook/ Twitter/ Whatsapp en sta een keer stil bij je eigen wensen. Maak ruimte voor bezinning. Verander je routines en je zult zien dat er dan ineens toch tijd ontstaat. Zoek naar oplossingen. Je huidige situatie gaat niet zomaar ‘vanzelf’ veranderen.

Tip 2 – Durf te dromen

Waar gaat je hart nou sneller van kloppen? Is dat je huidige werk, is dat iets geheel anders? Besteed je ooit tijd aan achterhalen wat je écht graag wilt? Durf te dromen. Dromen en verlangens geven namelijk energie en een blij gevoel. Iedereen heeft ‘dromen’. Je hebt deze dromen niet voor niets. Ze proberen je iets te vertellen. Ga op onderzoek uit want het kan invloed hebben op je volgende loopbaanstap.

Stel dat geld en tijd geen rol spelen en alles qua functie mogelijk is. Wat zou je dan allemaal gaan doen? Welke baan wil je hebben? Wie wil je zijn? Vergelijk tenslotte je droombaan met het werk dat je tot nu toe hebt gedaan. Waar zitten overeenkomsten, waar verschillen? Welke eerste stap zou je al kunnen zetten?

Tip 3 – Laat al je belemmerende gedachtes voor wat ze zijn

Laat al die opkomende gedachtes, dat het toch allemaal niet kan, eens varen. Hoe groter je durft te dromen, hoe meer je ook zal kunnen bereiken. Ikzelf heb ervaren hoe het is als je klein denkt: dan bereik je over het algemeen ook weinig. En als je wat groter durft te denken bereik je ineens veel meer! Een gekke en verrijkende ervaring.

Als je boeken leest over de mind-set van succesvolle mensen dan dromen deze mensen altijd groot én durven ze in zichzelf te geloven. Lees bijvoorbeeld een boek als ‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill. Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden gaat het boek over persoonlijke groei en rijkdom in een breder perspectief. Het beschrijft o.a. de overeenkomsten in gedrag en mind-set van succesvolle mensen; Iedereen heeft ideeën en talenten. Alleen niet iedereen benut deze voor de volle potentie. Het boek beschrijft hoe mensen succes hebben bereikt. Door kritisch te zijn, creatief te zijn, je talenten te gebruiken, door de juiste mind-set.

Tip 4- Maak jezelf en je eigen verlangen belangrijk

Vaak zijn mensen ‘aan het zoeken/ solliciteren’ maar hebben ze onvoldoende een beeld van het gewenste, weten niet goed waar ze naar zoeken. Of geloven ze er zelf onvoldoende in. Ze geven hun eigen wensen onvoldoende aandacht en laten zo steken vallen in het sollicitatieproces.

Weet jij goed wat je wilt? Durf je tijd en energie te stoppen in het duidelijk krijgen van je verlangens? Vind je het belangrijk genoeg?

Hoeveel tijd de realisatie van een wens in beslag neemt, hangt niet alleen af van de omvang van die wens. Het hangt ook af van het antwoord op de vraag hoe belangrijk die wens in jouw leven is. Hoe belangrijker jij het maakt, hoe sneller je het zult bereiken.

Tip 5 – Neem eigen verantwoordelijkheid

Je kunt je huidige situatie wijten aan de mensen om je heen, aan de moeilijke arbeidsmarkt, aan je concurrenten, aan je leeftijd, aan je werkgever of manager, aan je financiële positie, aan Corona … Maar wat heb je eraan? De buitenwereld kun je niet veranderen alleen maar jezelf en je eigen aanpak. In plaats van chronisch uit te stellen is het belangrijk dat je eigen verantwoordelijkheid durft te nemen en stappen gaat zetten.

Effectief stappenplan

Zorg dat 2021 een jaar wordt van verandering waarin je een baan vindt die bij je past!

Weet je niet waar te beginnen en hoe het aan te pakken? Ik help je graag met een gestructureerd en bewezen effectief stappenplan.

Neem gerust contact met mij op en ik vertel je er graag meer over 🙂

marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl en/of 06-30813289