Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Maar merk je dat je het liefst met een grote boog om de dingen heen loopt die je eigenlijk daarvoor zou moeten ondernemen?

Iedereen heeft zo zijn eigen ‘to do lijstje’ van dingen waarvan we weten dat het belangrijk en essentieel is om NU op te pakken. Zaken die ons helpen te bereiken wat we uiteindelijk het liefste willen – ook als dat het vinden van een nieuwe baan betreft! Maar we stellen ook graag uit. Omdat we niet goed weten waar te beginnen. Bang zijn voor het onbekende of voor wat het wellicht van ons zal vragen. En in het ergste geval stellen we uit omdat we op voorhand niet geloven dat het gaat lukken …

Ach, ik heb zo vaak zaken uitgesteld en doe het nog steeds. Met name de angst fouten te maken, het niet goed te doen of afgewezen te worden, maakt dat ik uitstelgedrag ga vertonen. Soms zijn er tijden die ik met niet zo nuttige zaken vul 🙂 . Ik ga facebookberichten checken, LinkedIn updates bekijken, om het half uur mails lezen, dom voor de tv hangen, whatsappen. Allemaal, achteraf bekeken, nutteloos ingevulde tijd om maar niet met de acties bezig te zijn die ik eigenlijk had moeten doen.

Het gekke is dat uitstelgedrag je eigenlijk dubbel confronteert. Omdat je best wéét dat je aan het uitstellen bent en je je daarna daarover nog ongemakkelijker voelt en je jezelf daarvoor het liefste wederom afwijst.

Hieronder enkele simpele tips die mij helpen toch actie te blijven nemen

1. Deel je einddoel op in kleinere stappen

Deel je einddoel op in kleinere stappen of taken, zodat het overzichtelijk en behapbaar blijft. Wat is de eerste kleine stap waar je aan kunt beginnen? Pas als die stap is genomen en afgerond, kun je nadenken over de volgende kleine stap.

2. Stop met denken maar ga gewoon doen

Meestal gaat het in onze bovenkamer enorm te keer. Onze gedachtes en mogelijke (negatieve) uitkomsten maken dat die eerste stap vaak torenhoog lijkt. Toch is mijn ervaring dat als ik ‘gewoon’ begin bij het begin met die eerste kleine stap, het veel makkelijker wordt om een volgende stap te zetten ….en een volgende! Zonder dat je het weet zit je toch ineens op die rijdende trein en valt het achteraf reuze mee.

3. Stop met zinloze afleidingen

Veel mensen die ik begeleid in het vinden van ander werk roepen ‘ik heb totaal geen tijd, de week is voorbij voor ik er erg in heb’. Kijk gedurende een week eens kritisch naar je dag en je tijdsbesteding – houd bij wat je op een dag zoal doet. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal redelijk wat ‘zinloze invullingen’ hebben op een dag die we best anders kunnen invullen. Al is het maar één of twee uur per dag waarin je júist die eerder genoemde kleine stappen kunt gaan zetten in de goede richting.

4. Beloon jezelf voor de behaalde doelen

In plaats van onvrede te voelen over het nog niet bereikte einddoel kun je ook tevreden zijn over de stappen die je op weg daarnaar toe aan het zetten bent. Stel jezelf een doel voor de dag of week en beloon jezelf voor het behalen ervan. Eet een lekkere taart, ga naar de film, ga naar het strand. Doe iets wat jou blij maakt. Dan wordt de in eerste instantie ‘nutteloze’ tijd ineens nuttig!

5. Vertel anderen over je gewenste doel(en)

Als je familie of vrienden vertelt over je uiteindelijke wensen, zullen ze zeker in de toekomst vragen hoe het ermee staat. Het herinnert jou aan je voorgenomen plannen en verantwoordelijkheden. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe groter de kans dat je het gaat doen.
Zo heb ik een aantal jaren geleden meegedaan aan de City Pier City loop in Den Haag (10 km hardlopen) waarbij ik gesponsord werd door vrienden om geld op te halen voor het goede doel. Als ik de loop binnen een uur zou lopen zou ik door sommigen dubbel gesponsord worden. Geloof me, het maakte het vooraf trainen en lopen op die dag zóveel leuker omdat ik extra gemotiveerd was het doel te behalen.

Gratis webinars

Ben jij iemand die vooral droomt over een volgende stap in je loopbaan?
Of ben je iemand die ook gaat ‘doen’?

De komende tijd geef ik op regelmatige basis gratis live webinars.

Hierin deel ik belangrijke inzichten die duidelijk maken wat er bij komt kijken als je op zoek gaat naar een nieuwe baan. En waarom de ene persoon succesvol(ler) is in het vinden van een passende baan en de andere niet. Inzichten die kunnen voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt als ikzelf tijdens mijn eigen loopbaan. En waarvan ik na 20 jaar loopbaancoaching ervaren heb dat het fouten zijn die anderen op vergelijkbare wijze maken.

Laat je inspireren! Ben jij erbij?
Als je interesse hebt: via => deze link kun je je aanmelden voor één van de data.

Tot dan!