Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Graag wil ik je behoeden voor 5 belangrijke basisfouten:

1. Te lang wachten alvorens over te gaan tot actie

Als je het gevoel hebt dat je niet meer past binnen de organisatie waar je werkt, of op de functie die je nu bekleedt, onderneem dan op tijd actie. Praat met je leidinggevende over je wensen, zoek op tijd naar oplossingen om meer tijd en ruimte te krijgen om intern/extern door te groeien. Vraag ondersteuning in de vorm van coaching bij het solliciteren. De praktijk leert dat veel mensen hun onvrede maar laten voortsudderen en geen gesprek durven aangaan. Ze proberen alle ballen zelf hoog te houden én daarnaast te solliciteren. De energie en positiviteit verdwijnen dan meestal als sneeuw voor de zon.

2. Als een dolle gaan solliciteren

De meeste mensen die (om welke reden ook) een nieuwe baan zoeken, storten zich meteen op de arbeidsmarkt. Ook al weten ze nog niet goed welke baan (beter) bij hen past, toch gaan ze druk aan de slag met brieven sturen. Maar als je niet goed weet wat je zoekt, dan vind je het over het algemeen ook niet. Stilstaan bij je eigen wensen en verlangens is niet altijd makkelijk maar als je het wat meer tijd en aandacht geeft zal je uiteindelijk veel gerichter kunnen zoeken. En heb je sneller resultaat.

3. Zo breed mogelijk solliciteren

Je heel breed opstellen werkt over het algemeen averechts. Als je tien verschillende opties communiceert dan heb je grote kans dat degene die luistert geen idee heeft wat je zoekt. Ik heb het volgende voorbeeld al eens eerder in een blog gegeven. Als ik jarig ben en ik vraag om een leuk kadootje, dan houdt dat in dat ik van alles en nog wat kan krijgen. Met de grote kans dat er veel tussen zit wat eigenlijk niet bij mij past en waar ik niet blij van word. Als ik vraag om een boek en dan liefst ook nog een bepaalde titel, dan is de kans heel groot dat ik dat krijg. Zo werkt dat ook met solliciteren. Als je heel specifiek omschrijft wat je zoekt, vind je het eerder (ondanks je angst die je erbij voelt dat je veel functies zult missen). Probeer het eens!

4. Alle verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen

Pas als je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen leven ben je in staat om zaken te veranderen. Jij moet het doen, niemand anders!

We kijken vaak teveel naar de buitenwereld. Verwijten onze werkgever dat ie te weinig voor ons zou doen. Leggen de schuld bij de moeilijke arbeidsmarkt of de vele concurrenten. Maar het helpt meestal niets omdat je die externe wereld niet kunt beïnvloeden. Pas als je zélf verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen leven en stappen gaat zetten dan gebeurt er wat en gaan er zaken veranderen.

5. Je eigen gedachtes negeren

Heb aandacht voor je mind-set. Je gedachtes hebben heel veel invloed op je handelen en resultaat. Toen ik zelf destijds aan het solliciteren was en graag een nieuwe baan wilde vinden, dacht ik dat ik positief en gemotiveerd was. Maar ik was alleen maar bezig met de baan waar ik van weg wilde. En die hele onvrede sijpelde door in mijn houding en gedrag en ik bereikte niet wat ik wilde. Pas toen ik positief naar de toekomst ging kijken en weer vertrouwen had in mijzelf, toen gingen er dingen veranderen.

Wil je een keer sparren of kan je wel wat hulp gebruiken?

Bel me op 06-30813289 voor meer informatie of stuur me een persoonlijke bericht: marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl

Uiteraard kun je ook een vrijblijvende afspraak plannen in mijn agenda.