Alles hangt in ons leven met elkaar samen om geluk te voelen. We spreken vaak over ‘ons gelukkig voelen in ons werk’ maar heeft dat geluksgevoel ook daadwerkelijk met het werk te maken? Of kan het ook over andere dingen gaan?

Je leven zou je voor het gemak kunnen opdelen in vier belangrijke pijlers:

gezondheid – werk – relaties – financiën/ geld

Pijlers die (naast bijvoorbeeld spiritualiteit/ zingeving) belangrijk zijn om geluk en tevredenheid te vinden en een vervuld leven te leiden.

Wanneer het in deze pijlers goed gaat en als ze in balans zijn, dan sta je stevig, gezond en positief in het leven. Maar als het in één of meer van de pijlers minder goed gaat, heeft dat over het algemeen ook effect op de andere pijler(s).

Als ik inzoom op ‘werk’ en je bent niet blij met je huidige baan of functie, kan dat invloed hebben op je gezondheid. Je komt moe thuis, hebt weinig energie meer, wordt misschien prikkelbaar en ontevreden. Ook je sociale contacten/ relaties kunnen daaronder lijden: je wordt kortaf/ kunt weinig meer hebben en dat geeft spanning in je sociale contacten.

Maar ook andersom; als je geen fijne relatie hebt, of je hebt veel zorgen om bijvoorbeeld je oude ouders of mantelzorg, of je hebt fricties met vrienden, dan kan dat invloed hebben op je gezondheid, je gemoedsrust, je energie. En dat algehele gevoel kan invloed hebben op je werk en werkbeleving.

Wees je ervan bewust dat alles met elkaar samenhangt en het belangrijk is om balans te vinden binnen en tussen deze pijlers.

Evenwicht vinden en herstellen

Vaak heeft één pijler, soms twee, prioriteit. Je kunt niet aan alle pijlers altijd evenveel aandacht besteden. Het gaat om een kwalitatief evenwicht.

Neem eens kort de tijd voor jezelf en schrijf deze 4 pijlers op. En geef ze een cijfer tussen 0 (slecht) en 10 (uitstekend) en bekijk eens of je op dit moment je aandacht richt op de pijler met het laagste cijfer?

Waar sta jij op dit moment?
Welke pijler vraagt om aandacht?
is dat ook de pijler die je nu aandacht geeft?

Waarom zeg ik dit? Omdat ik te vaak heb ervaren dat mensen graag een nieuwe baan willen vinden maar totaal geen energie of motivatie meer hebben om er ook écht wat voor te doen. Misschien is ‘tijd voor herstel of rust’ (gezondheid) op dit moment belangrijker en zul je er over na moeten denken hoe daarin eerst stappen te zette, alvorens op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Want als alles blijft zoals het nu is dan zal er zéker geen verandering komen.

Andere focus, andere aandacht, andere tijdsindelingen, andere structuur zijn nodig om op een later moment effectief vervolgstappen te kunnen zetten op werkgebied en om uiteindelijk effectief en met succes die nieuwe baan te vinden.

Zoeken naar een baan kost TIJD en is bijna een baan op zich. Om succesvol te bereiken wat je wilt, is positieve energie nodig en voldoende rust en ruimte (fysiek én mentaal) om de pijler ‘werk’ aandacht te kunnen en willen geven.

Waar sta jij op dit moment? Wat heb je als eerste nodig? Welke eerste stap kun je al zetten?

Gratis loopbaantraining

Als ‘werk’ op dit moment de ruimte en focus kan krijgen die het verdient, dan is deze loopbaantraining iets voor jou! En het is ook nog eens ‘gratis’ omdat je het kunt financieren middels het vanaf maart dit jaar geldende STAP-Budget van € 1000,- per persoon per jaar.

Zeker als je merkt dat je:
– niet meer op de juiste werkplek zit
– een volgende stap wilt zetten in je loopbaan
– van baan naar ‘droom’baan wilt
– niet goed weet waar te beginnen
– niet goed weet wat überhaupt je wensen en verlangens op dit moment zijn

Voor meer informatie over deze training kijk => op de site van de Hogeschool Arnhem Nijmegen waar je de online training vindt die je vanuit heel Nederland kunt volgen. Nieuwe startdata volgen in juni dit jaar (neem anders contact op met de HAN voor de specifieke begindatum). Juni klinkt nog ver weg maar aanmelding dient NU te geschieden zodat je 1 mei daartoe je aanmeldingsbewijs kunt uploaden op de site van het UWV. Op 1 mei start namelijk de volgende aanvraagperiode voor de subsidie. Omdat het UWV minimaal 4 weken nodig heeft voor het geven van een akkoord, starten de opleidingen dus ná 4-5 weken en zit je dan al in de maand juni. Een (onhandig) administratief gedoe waar iedereen nog zijn weg in moet vinden helaas.

Liever één op één coaching

Eén op één coaching is uiteraard altijd mogelijk, ik ondersteun je graag. Je kunt dit zelf financieren (misschien uit een transitievergoeding) of je werkgever vragen je hierbij te ondersteunen. Mocht je niet goed weten hoe dat laatste aan te pakken, bel me gerust zodat ik met je mee kan denken !