Alles hangt in ons leven met elkaar samen om geluk te voelen. We spreken vaak over ‘ons gelukkig voelen in ons werk’ maar heeft dat geluksgevoel ook daadwerkelijk met het werk te maken? Of kan het ook over andere dingen gaan?

Je leven zou je voor het gemak kunnen opdelen in vier belangrijke pijlers:

gezondheid – werk – relaties – financiën/ geld

Pijlers die (naast bijvoorbeeld spiritualiteit/ zingeving) belangrijk zijn om geluk en tevredenheid te vinden en een vervuld leven te leiden.

Wanneer het in deze pijlers goed gaat en als ze in balans zijn, dan sta je stevig, gezond en positief in het leven. Maar als het in één of meer van de pijlers minder goed gaat en ‘rommelt’, heeft dat over het algemeen ook effect op de andere pijler(s).

Als ik inzoom op ‘werk’ en je bent niet blij met je huidige baan of functie, kan dat invloed hebben op je gezondheid. Je komt moe thuis, hebt weinig energie meer, wordt misschien prikkelbaar en ontevreden. Ook je sociale contacten/ relaties kunnen daaronder lijden: je wordt kortaf/ kunt weinig meer hebben en dat geeft spanning in je sociale contacten.

Maar ook andersom; als je geen fijne relatie hebt, of je hebt veel zorgen om bijvoorbeeld je oude ouders of je biedt mantelzorg (of je hebt fricties met vrienden), dan kan dat invloed hebben op je gezondheid, je gemoedsrust, je energie. En dat algehele gevoel kan invloed hebben op je werk en werkbeleving.

Wees je ervan bewust dat alles met elkaar samenhangt en het belangrijk is om balans te vinden binnen en tussen deze pijlers.

Evenwicht vinden en herstellen

Vaak heeft één pijler, soms twee, prioriteit. Je kunt niet aan alle pijlers altijd evenveel aandacht besteden. Het gaat om een kwalitatief evenwicht.

Neem eens kort de tijd voor jezelf en schrijf deze 4 pijlers op. En geef ze een cijfer tussen 0 (slecht) en 10 (uitstekend) en bekijk eens of je op dit moment je aandacht richt op de pijler met het laagste cijfer?

Waar sta jij op dit moment?
Welke pijler vraagt om aandacht?
is dat ook de pijler die je nu aandacht geeft?

Waarom zeg ik dit? Omdat ik te vaak zie dat mensen graag een nieuwe baan willen vinden maar totaal geen energie of motivatie meer hebben om er ook écht wat voor te doen omdat ze al vele ballen hoog moeten houden. Vaak drukken we weg dat gezondheid misschien belangrijker is nu – maar door maar dóór te gaan riskeren we misschien wel een burn-out en dan ben je echt nog verder van huis. Of misschien realiseer je je dat de zorg voor een zieke ouder/ kind nu even prioriteit heeft. Maar wil je tegelijkertijd óók graag een nieuwe baan vinden?

We kunnen echter niet alles tegelijk. Wat is voor jou de eerste stap, hoe behoud je focus? Kun je volmondig zeggen dat alle energie en tijd nu naar het vinden van een nieuwe baan kan gaan?

Vaak melden mensen zich bij mijn praktijk die totaal tijd en energie ontberen. Willen in de avond dan afspreken maar ik werk óók alleen overdag! Ergens zul je concessies moeten doen want zoeken naar een baan kost TIJD en is bijna een baan op zich. Om succesvol te bereiken wat je wilt, is positieve energie nodig en voldoende rust en ruimte (fysiek én mentaal) om de pijler ‘werk’ aandacht te kunnen en willen geven.

Waar sta jij op dit moment? Wat heb je als eerste nodig? Welke eerste stap kun je al zetten?

Shiatsu therapie: alles is energie

Hoewel ik al vele jaren loopbaancoach ben, heb ik ruimschoots op de ‘andere stoel gezeten’:
– van werkzoekende
– van iemand die het ook niet wist welke kant ik op wilde
– van iemand die alle ballen hoog wilde houden en daarmee zichzelf lichamelijk en mentaal volledig uitputte met ziekte en uitval van 1,5 jaar tot gevolg en een nasleep van 20 jaar!!

Door maar dóór te gaan, put je jezelf uit en is het soms een lange weg naar herstel. Dat weet ik zelf maar al te goed en merk ik aan de lopende band bij mensen in mijn praktijk.

Ik ben ervan overtuigd dat we onszelf met onze gedachtes/ aannames/ oordelen en daaruit volgend gedrag ziek maken. Er komt NIEMAND in mijn praktijk die alleen maar naar ander werk zoekt. De mentale/ emotionele/ lichamelijke klachten nemen de laatste jaren alleen maar toe.

Reden waarom ik vorig jaar gestart ben met de 3-jarige HBO opleiding Shiatsu Therapie. Een geweldige opleiding die de vraag en behoefte áchter de klacht achterhaald en die ervan uitgaat dat alles ‘energie’ is. Als energie niet vrij stroomt, kan dat klachten veroorzaken. Klachten zijn een signaal van je lichaam dat het anders moet. Je hebt b.v. meer rust nodig, een ander eetpatroon of beter omgaan met emoties.

In juni dit jaar hoop ik mijn eerste jaar af te ronden en hoop in de toekomst één (loopbaancoaching) en ander (shiatsu therapie) met elkaar te kunnen combineren 🙂

Loopbaancoaching

Eén op één coaching is uiteraard altijd nog mogelijk, ik ondersteun je graag. Je kunt dit zelf financieren (misschien uit een transitievergoeding) of je werkgever vragen je hierbij te ondersteunen. Mocht je niet goed weten hoe dat laatste aan te pakken, bel me gerust zodat ik met je mee kan denken !