Denk jij wel eens na over een volgende stap in je carrière? Vraag je je wel eens af of je nog op de juiste plek zit? Oriënteer je je wel eens op andere mogelijkheden? En wat zou je daarvoor kunnen doen?

Toen ik na verschillende banen en 19 jaar loondienst in 2010 ineens gedwongen werd na te denken over ‘wat nu?, waar wil ik heen?’, realiseerde ik me dat ik veel meer zélf had kunnen doen aan mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik was eigenlijk nooit bezig geweest met mijn concurrentiepositie op de arbeidsmarkt en te weinig met ‘waar word ík nou blij van’. Ik had gewoon gewerkt en elk jaar andere taken en verantwoordelijkheden naar mij toegetrokken. Maar dat ik nou echt bezig was met gerichte persoonlijke ontwikkeling? Nee!

Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik een beetje was ‘ingesukkeld’ en daardoor uiteindelijk alle plezier in mijn werk verloor. Natuurlijk, niet alleen kan jijzelf veranderen maar ook werkgevers veranderen. En het kan zijn dat jouw wensen en die van je werkgever uit elkaar gaan lopen. Maar je onvrede volledig afschuiven op een werkgever of een mogelijk moeilijke arbeidsmarkt, helpt je niet om in beweging te blijven en succesvol en tevreden te zijn in je werk.

Hoe fijn zou het zijn als 2018 voor jou een succesvol jaar wordt? Dat je een nieuwe baan vindt waar je weer met plezier naartoe gaat? Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:

1. Stel jezelf een realistisch en haalbaar doel

Wanneer wil je een nieuwe baan hebben gevonden? Als je op dit moment werkzaam bent en je weet nog niet goed welke kant je op wilt, dan is jezelf 6-9 maanden de tijd geven echt niet ruim genomen.

2. Maak een planning

Maak elke week tijd vrij in je agenda, maak een planning. Voor je het weet is de week namelijk weer voorbij met andere dingen.

3. Begin bij het begin

Solliciteren begint bij het in kaart brengen van je kwaliteiten, talenten en wensen. Geloof me dat als je daar tijd aan besteedt, het zoekproces straks veel makkelijker gaat. Succes begint bij zelfinzicht. Stort je dus niet – zoals de meesten – meteen op lukraak solliciteren.

4. Blijf je op het hier en nu en de toekomst richten

Laat negatieve emoties over het verleden niet je zoektocht beïnvloeden.

5. Wees realistisch en straal enthousiasme uit

Solliciteer niet ‘om het solliciteren’ maar ga echt op zoek naar een functie waar je enthousiast van wordt, waar kansen liggen en waar je van toegevoegde waarde bent voor een organisatie. Hoe enthousiaster je ergens voor bent, hoe eerder je dat ook in woord, geschrift en houding zal uitstralen en ook een werkgever zal kunnen overtuigen.

6. Heb vertrouwen in jezelf

Heb vertrouwen in jezelf, behoud focus en geef niet op. Blijf jezelf, ga je niet in bochten wringen om te voldoen aan wat anderen willen.

7. Neem eigen verantwoordelijkheid

Accepteer tegenslagen, behoud de regie. Schuif je ongenoegen niet af op je werkgever, de arbeidsmarkt, je eventuele leeftijd of concurrenten. We hebben alleen invloed op ons zelf en onze eigen aanpak.

8. Sta open voor een nieuwe aanpak

Sta open voor adviezen die voor jou wellicht nieuw zijn. Solliciteren is echt meer dan alleen een goed CV en sollicitatiebrief. Blijf aan jezelf werken en blijf je ontwikkelen. Stap uit je comfortzone!

9. Wees creatief in je aanpak

Breng jezelf positief onder de aandacht. Ga proactief op pad in plaats van wachten op vacatures die iedereen ziet.

10. Doe inspiratie op

Doe inspiratie op door met anderen in gesprek te gaan over je situatie en verlangen naar een nieuwe baan. Laat hen meedenken. Ga persoonlijke contacten leggen, voer oriënterende gesprekken. Het zorgt ervoor dat je een steeds duidelijker beeld krijgt van wat jou wel en niet aanspreekt en waar kansen liggen.

11. Ga netwerken

Informeer je netwerk, benader mensen die je niet kent maar die je wel dichter bij je doel kunnen brengen. Maak duidelijk wat je in huis hebt.

12. Investeer in jezelf en doe niet alles zelf

Investeer in jezelf, eet gezond, sport en beweeg! Zorg op tijd voor ontspanning. Doe niet alles zelf, overweeg een coach/ loopbaanadviseur in de arm te nemen die je ondersteunt en je eraan herinnert het einddoel in zicht te houden.

 

Is bovenstaand makkelijk? Nee absoluut niet! Bij tegenslag zijn we snel geneigd om op te geven, en er ons bij neer te leggen. Maar wat verandert er als we geen stappen zetten? Niets.

Stop met denken vanuit alle belemmeringen en begin met denken in kansen. Houd vast aan je eigen wensen en ga uit van je eigen talenten. Op het moment dat je dat doet, laat je niet meer de buitenwereld bepalen hoe jij je voelt. En ben je je veel minder bewust van ‘leeftijd’ of ‘aantal concurrenten’. Integendeel, je gaat actief en enthousiast op zoek naar de baan die jij graag wilt en gaat vertellen over wat jouw toegevoegde waarde is voor een toekomstige werkgever.

Wees je ervan bewust dat je veel te brengen hebt: ervaring, kennis, loyaliteit, inzet enz.

Wat ga jij doen om succesvol op weg te gaan naar een nieuwe baan? Ik zie graag je antwoord tegemoet in onderstaand reactieveld.