Hoera, nog even en het is weer tijd voor ‘de goede voornemens’ voor 2020!
Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, vaker familie en vrienden bezoeken …en misschien ook wel een nieuwe baan!

Alleen, misschien herken je dat? Dat je al langere tijd roept dat je iets wilt veranderen op privé- of werkgebied maar dat – als puntje bij paatje komt – er bar weinig verandert.

Verandering gaat in kleine stappen

In 2008 verlangde ik naar ‘mijn jaar’ en had ik me voorgenomen op werkgebied dingen nu eens écht te veranderen. Maar in 2009 riep ik het nogmaals en in 2010 wederom…  Het rare is dat ik wel wilde maar dat het er op één of andere manier niet van kwam:

– ik had geen tijd, ik werkte tenslotte – hoe dan daarnaast effectief een baan zoeken?
– ik zag geen vacatures die me aanspraken
– ik wist niet goed welke kant ik wél op wilde
– en als ik dan eindelijk eens solliciteerde, namen ze me niet aan. Dus tja, wat kon ík er verder nog aan doen?

Terugkijkend op die tijd besef ik nu dat ik me vooral richtte op de grote stap in één keer. Ik wilde van de ene baan waar ik weg wilde, hup naar een super leuke nieuwe baan. Alleen, hoe vervelend ook, zo werkt het over het algemeen niet echt. Niet bij mij toen, noch bij de meesten in eenzelfde positie.

In het onbekende diepe springen vraagt om moed. Moed die vaak het oude eerst overhoop gooit, zónder van te voren te weten waar de weg heen zal gaan. Moed die eerst leidt tot een stukje pijn, verdriet en onzekerheid waar we liever geen zin in hebben. Moed om te vertrouwen in eigen kunnen. Moed om je eigen wensen en verlangens serieus te nemen.

Grote sprongen geven weerstand

Het is zo menselijk om grote stappen te willen zetten en de kleine stappen over te slaan. We hebben een wens en willen die het liefst zo snel mogelijk in vervulling laten gaan. Maar grote sprongen geven weerstand. Beter is het als we het wat meer tijd geven en bewust nadenken over de te zetten stappen. Dan blijkt ineens alles veel overzichtelijker en blijkt dat we veel meer kunnen bereiken!

Bij het zoeken naar een nieuwe baan beginnen veel mensen bij de laatste stap: solliciteren! Maar hoe vind je de juiste baan als je zelf nog niet goed weet waar je kwaliteiten en talenten liggen en wat je het liefste zou willen qua taken, verantwoordelijkheden en rol(len)? Hoe ga je een toekomstig werkgever overtuigen in je brief en gesprek? En als je die grote stap dan ook nog eens als ‘voornemen’ hebt voor het nieuwe jaar zonder een gericht stappenplan, dan is de kans op mislukking groot.

Gun jezelf de tijd

Gun jezelf de tijd om over jezelf na te denken (hoe zweverig dat ook mag klinken) en je wensen en talenten in kaart te brengen. Dan ben je beter voorbereid. En is het buiten je comfortzone treden, netwerken en bedrijven benaderen veel makkelijker en effectiever en vind je uiteindelijk eerder die baan.

Hoe je dat doet en hoe die weg er in kleine stappen uitziet? Met een praktisch stappenplan ondersteun ik al 17 jaar anderen in dit proces. Ik help je graag!

Dat kan middels één op één gesprekken maar je kunt er ook voor kiezen om jezelf tijd en kosten te besparen en middels opdrachten en oefeningen al redelijk wat voorwerk zélf te doen. Zo heb ik een aantrekkelijk online aanbod met aanvullende coachgesprekken ‘op afstand’ via Zoom (vergelijkbaar met Skype) zodat je juist op momenten dat je dreigt vast te lopen of vragen hebt, kunt sparren.

Ook start ik volgend jaar weer een nieuwe groepstraining. Wil je meer informatie? Ik stuur het je graag toe.

Maak van 2020 jouw jaar – neem actie!