Iedereen heeft het over ‘passie’ maar wat is dat nou eigenlijk? De één weet al op jonge leeftijd welke kant hij/zij op wil. De ander heeft moeite om een passie te vinden.

In mijn werk ontmoet ik veel mensen die moeite hebben met het omschrijven of vinden van hun passie. Ik vind het zelf nogal een beladen woord. Want wat is nou eigenlijk ‘passie’? En wat is er mis aan het niet hebben van een duidelijke passie?

Recent kreeg ik een reactie op mijn website van iemand die zei dat ze nogal onder de indruk was van wat ik zoal aan werkervaring heb opgedaan in het verleden. En dat zij ook zo graag zo’n duidelijke, daadkrachtige focus had gehad in haar leven… Ik was verrast dat een ander mijn levenspad zo kon ervaren. Ik kan je namelijk verklappen dat ik nooit een bewuste focus in mijn werkende leven heb gehad. Misschien kan ik terugkijkend op al mijn werk een paar dingen concluderen en als rode draad zien: dat ik altijd werk heb gehad dat in het teken stond van het verbinden en stimuleren/ motiveren van mensen. Kennelijk vond ik dat het fijnste om te doen. Maar als je me nu vraagt wat mijn ‘passie’ is dan heb ik daar nog steeds moeite mee dat te beantwoorden. Zelf omschrijf ik passie als iets waar ik op dat moment plezier aan beleef, waar ikzelf kan groeien en een bijdrage kan leveren.

Wist ik bijvoorbeeld enkele jaren geleden dat mijn huidige passie het begeleiden van 40-plussers zou zijn in hun zoektocht naar een nieuwe baan? Nee, gaandeweg al mijn werkzaamheden ben ik me gaan realiseren dat ik het fijn vind met mensen te werken die eigen verantwoordelijkheid willen en durven nemen, die zelf stappen willen zetten. En dat ik me verbonden voel met die doelgroep omdat ik zélf iemand was die tenslotte ontevreden naar haar werk ging. De conclusie me te willen richten op die bepaalde doelgroep, kon ik pas trekken na het begeleiden van allerlei werkzoekenden met elk hun eigen problematiek.

Belangrijk om te achterhalen wat je passie is, wat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt, is in actie komen en blijven. Het is niet iets dat je je ineens realiseert al zittend op de bank. Door in aanraking te komen met verschillende werkzaamheden, kom je erachter of het bij je past of niet. En soms tref je iets waar je meer van wilt weten of langer in wilt werken. En soms tref je iets dat niet bij je past. Door je te blijven richten op de werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden die je voldoening geven, ontstaat richting en een rode draad en ervaar je steeds beter wat ‘je passie’ is.

Hoe zit dat bij jou? Doe je nog steeds het werk dat je vroeger deed en heb je daar nog plezier in? Of ben je nog steeds zoekende? En als je op zoek bent naar je passie, hoe ga je dan te werk en wat heb je tot nu toe gedaan om je passie te vinden?

Plaats een reactie hieronder om jouw ervaringen te delen met mij en de andere lezers. En neem dan de tijd om de ervaringen van anderen te lezen, om nieuwe ideeën op te doen.