Iedereen heeft het over ‘je passie volgen’. Het internet staat er vol mee. Maar wat is dat nou eigenlijk? De één weet al op jonge leeftijd welke kant hij/zij op wil. De ander heeft moeite om een passie te vinden. Ik vind het zelf nogal een beladen woord. Want wat is nou eigenlijk ‘passie’?

Enige tijd geleden kreeg ik een reactie van iemand die zei dat ze nogal onder de indruk was van wat ik zoal aan werkervaring heb opgedaan in het verleden. En dat zij ook zo graag zo’n duidelijke, daadkrachtige focus had gehad in haar leven… Ik was verrast dat een ander mijn levenspad zo kon ervaren. Ik kan je namelijk verklappen dat ik lange tijd geen bewuste focus in mijn werkende leven heb gehad. Of dat ik daadwerkelijk mijn ‘passie’ aan het naleven was. Pas na mijn 40e ben ik veel bewuster gaan nadenken over welke kant ik nu precies op wilde.

Misschien kan ik terugkijkend op al mijn werk een paar dingen concluderen en als rode draad zien: dat ik altijd werk heb gehad dat in het teken stond van het verbinden en stimuleren/ motiveren van mensen. Kennelijk vond ik dat het fijnste om te doen. Zelf omschrijf ik passie als iets waar ik op dat moment plezier aan beleef, waar ik in geloof en me hard voor wil maken. Waar ik al mijn energie in wil steken. En waar ikzelf kan groeien en een bijdrage kan leveren. Een passie is niet iets statisch maar kan verschuiven in de loop van de tijd.

Wist ik bijvoorbeeld enkele jaren geleden dat mijn huidige passie het begeleiden van 40-plussers zou zijn in hun zoektocht naar een nieuwe baan? Nee, gaandeweg al mijn werkzaamheden ben ik me gaan realiseren dat ik het fijn vind met mensen te werken die zelf stappen willen zetten en achter hun eigen wensen en verlangens durven aangaan. En dat ik me verbonden voel met hen omdat ik zélf iemand was die tenslotte ontevreden naar haar werk ging. De conclusie die bepaalde groep mensen verder te helpen, kon ik pas trekken na het begeleiden van allerlei werkzoekenden met elk hun eigen problematiek.

Reflectie

Veel mensen lopen ongericht een pad. Door omstandigheden gaan ze soms linksaf, en dan weer rechtsaf. Tot ze zich op hun 40e ineens afvragen waar ze nu eigenlijk terecht zijn gekomen.

Je CV is een weergave van het levenspad dat je tot nu toe hebt gelopen. Het CV geeft weer welke opleiding/ cursussen je hebt gevolgd en welke werkervaring je tot nu toe hebt opgedaan.
In de loop van de jaren heb je verschillende keuzes gemaakt. Keuzes die je hebben gebracht tot waar je nu bent. De ene functie of studie heb je leuker gevonden dan de andere. Waarom was dat? Probeer eens in kaart te brengen wat je opvalt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn per functie en denk aan ‘kwaliteiten die je kon inzetten of niet, de verantwoordelijkheden die je had/hebt, de rol(len) die je hebt vervuld, de omgeving die je belangrijk vindt, de dienst die je graag wil leveren enz. enz.

Belangrijk om te achterhalen wat je passie is, wat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt, is in actie komen en blijven. Het is niet iets dat je je ineens realiseert al zittend op de bank. Door in aanraking te komen met verschillende werkzaamheden, kom je erachter of het bij je past of niet. En soms tref je iets waar je meer van wilt weten of langer in wilt werken. En soms tref je iets dat niet bij je past. Door je te blijven richten op de werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden die je voldoening geven, ontstaat richting en een rode draad en ervaar je steeds beter wat ‘je passie’ is.

Hoe zit dat bij jou? Doe je nog steeds het werk dat je vroeger deed en heb je daar nog plezier in? Of ben je nog steeds zoekende? En als je op zoek bent naar je passie, hoe ga je dan te werk en wat heb je tot nu toe gedaan om je passie te vinden?

Gratis webinars

Laat je inspireren! De komende tijd geef ik op regelmatige basis gratis live webinars.

Hierin deel ik belangrijke inzichten die duidelijk maken wat erbij komt kijken als je op zoek gaat naar een nieuwe baan. En waarom de ene persoon succesvol(ler) is in het vinden van een passende baan en de andere niet. Inzichten die kunnen voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt als ikzelf tijdens mijn eigen loopbaan. En waarvan ik na 20 jaar loopbaancoaching ervaren heb dat het fouten zijn die anderen op vergelijkbare wijze maken.

Ben jij erbij?
Als je interesse hebt: via => deze link kun je je aanmelden voor één van de data. De eerste is donderdag 18 juni a.s. om 16.00 uur!