Veel mensen hebben aan netwerken een broertje dood. De afgelopen tijd hoor ik in mijn praktijk weer regelmatig: “ik kan/wil mezelf niet verkopen, ik leer dat nooit, dat werkt niet voor mij, ik durf het niet, ik weet niet hoe”. Maar als je zoektocht naar een nieuwe baan op de traditionele wijze (vacatures scannen en daarop solliciteren) niet tot het voor jou gewenste resultaat leidt, wat doe je dan? Doorgaan op de oude weg, met alle frustraties van dien. Of durf je erop te vertrouwen dat ook jij je aanpak/ strategie kunt wijzigen en op een andere manier de bij jou passende baan kunt vinden?

Mijn eerste commerciële opdracht ruim 20 jaar geleden ging ik met knikkende knieën tegemoet. Bij mijn werk hoorde ook het plegen van koude acquisitie! Er werd door mijn werkgever van mij verlangd dat ik een x aantal telefoontjes maar ook een x aantal bezoeken per maand aflegde aan bedrijven die nog geen zaken met ons deden. Het uiteindelijke doel was uiteraard ze als ‘klant’ binnen te halen.

Was het eerste (…en tweede, en derde 🙂 ) bezoekje/ telefoontje een succes? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik was onervaren, voelde me onzeker en wist niet goed wat te zeggen. Ik dacht alleen maar ‘hoe snel kan ik weer weg’ en dacht bij het aanbellen: ‘oh, wat zullen ze wel niet denken’? Met het resultaat dat het nergens toe leidde behalve frustraties en de bevestiging dat ik het niet kon.

Al snel sprak ik met een collega af om samen te gaan bezoeken. Zodat we van elkaars aanpak konden leren.

Fondsenwerver/ jobhunter

Ondanks dat mijn eerste telefoontjes en bezoeken door onervarenheid geen succes waren, heb ik later succesvol als zowel jobhunter en als fondsenwerver gewerkt voor goede doelen. Het was voor mij duidelijk dat je netwerken gewoon kon leren. Ik bleek er zelfs goed in en vond het leuk!

En het zijn niet alleen mijn eigen ervaringen. Oók die van cliënten:

Ik ben inmiddels middenin de netwerkgesprekken beland en ik vind het nog heel leuk ook, wie had dat ooit gedacht..!” en “Wat ik nodig had was een andere manier van denken en Marjolijn heeft daarbij geholpen”

Het is met zoveel dingen die we niet beheersen: we kijken er tegenop, zijn bang om fouten te maken, denken dat we het niet kunnen. Terwijl bovenstaand absoluut een voorbeeld is van ‘oefening baart kunst’.

Luisteren naar de klant, vragen stellen, je oriënteren, dat is waar ik me op richtte. Wat voor problemen speelden er bij de verschillende klanten, waar liepen ze tegenaan, wat ervoeren ze als hun probleem enz. En hoe konden wij in onze dienstverlening daarop inspelen.

Netwerken lijkt een vermoeiende, energie vretende lange weg maar het tegendeel is waar. Je stopt je energie ergens anders in dan almaar solliciteren op vacatures. Het uiteindelijke resultaat sluit over het algemeen veel meer aan bij jóuw wensen en talenten én je hebt veel minder directe last van concurrenten.

Ik had een paar dingen geleerd

Ik had een paar dingen geleerd die óók gelden als je een nieuwe baan zoekt en daarvoor gaat netwerken:

– netwerken/ acquireren is niet hetzelfde als verkopen
– netwerken kun je ook zien als je verder oriënteren op kansen in de arbeidsmarkt
– netwerken is jezelf zichtbaar maken en jezelf onder de aandacht brengen
– netwerken is een zaadje planten voor de toekomst
– als je je prettig voelt bij de doelstelling van het eerste contact en je gelooft in een positieve uitkomst, dan komt die er meestal ook!
– geef niet op na een eerste tegenvaller, alles is te leren
– neem kleine stappen uit je comfortzone
– oefening baart absoluut kunst
– durf fouten te maken
– en last but not least:

Je eigen belemmerende overtuigingen kunnen veranderen!

Hoewel ik dacht dat ik nooit goed zou zijn in koude acquisitie, boekte ik na wat oefening en meer ervaring successen. Zodanig dat mijn eerdere angsten later totaal omgeslagen zijn in iets waar ik uitermate goed in werd.

Ik vertel sollicitanten graag over mijn ervaringen en informeer en leer hen wat ik zelf heb geleerd in al die jaren. Hoe kan ik constructief netwerken, contacten leggen? Hoe benader ik de arbeidsmarkt en hoe zoek ik creatief naar ingangen?

Het belangrijkste is dat je open staat voor advies. En dat je er in wilt geloven dat een andere aanpak, hoe moeilijk die ook in beginsel lijkt, je veel kan brengen.

Netwerktraining

Graag wil ik je alle ins en outs van netwerken leren tijdens 9 online bijeenkomsten (oktober/ november 2020). En je laten ervaren dat netwerken niet gaat over jezelf verkopen, maar over héél andere dingen 😉

Wat levert het je op:

  • Focus in je zoektocht
  • Met zelfvertrouwen creatief netwerken
  • Uitzicht op kansen en mogelijkheden
  • Een sterke elevator pitch en gerichte voorbereiding
  • Kennis over hoe je een waardevol (online) netwerk opbouwt, uitbreidt en optimaal benut
  • Concreet actieplan op doelgericht te netwerken
  • Sneller die (nieuwe) passende baan

Voor wie:     HBO/ WO-niveau – op zoek naar een (nieuwe) passende baan
Vereisten:    Enthousiast, gemotiveerd, open voor nieuwe adviezen
Wanneer:     Elke donderdagavond van 20.00-21.00 uur
Start:             1 oktober = onderlinge kennismaking
Data:
            8, 15, 22, 29 oktober    5, 12, 19, 26 november 2020
Waar:            Online groepssessies via Zoom
Opzet:           Elke bijeenkomst zal ik content/ tips/ handvatten delen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het delen van ervaringen/ stellen van vragen.
Deelnemers: minimaal 6 – maximaal 15
Toegang tot besloten LinkedIn groep: voor netwerken/ sparren

Meer informatie

Wil je meer informatie. Bel (06-30813289) of mail me (marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl) of zet een berichtje onderaan dit blog. Dan stuur ik je zo snel mogelijk meer informatie.