Kun je netwerken leren? Iedereen kent wel momenten in zijn leven dat ie bij zichzelf denkt: ‘dat leer ik nooit, dat kan ik niet, ik ben niet goed genoeg, wie gaat mijn verhaal nou aanhoren’.

Mijn eerste commerciële opdracht ruim 20 jaar geleden ging ik met knikkende knieën tegemoet. Bij mijn werk hoorde ook het plegen van koude acquisitie! Er werd door mijn werkgever van mij verlangd dat ik een x aantal telefoontjes maar ook een x aantal bezoeken per maand aflegde aan bedrijven die nog geen zaken met ons deden. Het uiteindelijke doel was uiteraard ze als ‘klant’ binnen te halen.

Was het eerste (…en tweede, en derde 🙂 ) bezoekje/ telefoontje een succes? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik was onervaren, voelde me onzeker en wist niet goed wat te zeggen. Ik dacht alleen maar ‘hoe snel kan ik weer weg’ en dacht bij het aanbellen: ‘oh, wat zullen ze wel niet denken’? Al snel sprak ik met een collega af om samen te gaan bezoeken. Zodat we van elkaars aanpak konden leren.

Het doel is niet ‘verkopen’

Achteraf bezien kan ik zeggen dat ik bij die eerste bezoeken veel te veel bezig was met mijn eigen onzekerheden en de gedachte dat ik mezelf moest verkopen! En dat werkte niet. Toen ik uiteindelijk het doel van het gesprek veranderde van ‘ik moet iets verkopen’ naar ‘ik wil achterhalen wat er bij de klant speelt’ gingen de gesprekken aanzienlijk beter! Het voelde voor mij anders om op die manier een gesprek aan te gaan en daardoor kwamen er ook langzaam opdrachten uit.

Luisteren naar de klant, vragen stellen, je oriënteren, dat is waar ik me op richtte. Eigenlijk deed ik een marktonderzoek: wat voor problemen speelden er bij de verschillende klanten, waar liepen ze tegenaan, wat ervoeren ze als hun probleem enz. En hoe konden wij in onze dienstverlening daarop inspelen.

Hoewel ik in beginsel vol angst een bedrijventerrein opreed, kreeg ik er door de resultaten die we gingen boeken ook lol in. Natuurlijk kwam er niet meteen bij een eerste gesprek een opdracht. Regelmatig contact onderhouden en in gesprek blijven zorgden ervoor dat er wederzijds vertrouwen werd opgebouwd en dat opdrachten onze kant op kwamen.

Ik had een paar dingen geleerd

Ik had een paar dingen geleerd die óók gelden als je een nieuwe baan zoekt en daarvoor gaat netwerken:

– netwerken/ acquireren is niet hetzelfde als verkopen
– netwerken kun je ook zien als je verder oriënteren op kansen in de arbeidsmarkt
– netwerken is jezelf zichtbaar maken en jezelf onder de aandacht brengen
– netwerken is een zaadje planten voor de toekomst
– als je je prettig voelt bij de doelstelling van het eerste contact en je gelooft in een positieve uitkomst, dan komt die er meestal ook!
– geef niet op na een eerste tegenvaller, alles is te leren
– neem kleine stappen uit je comfortzone
– oefening baart absoluut kunst
– leer snel van je fouten – en durf ook fouten te maken
– en last but not least:

Je eigen belemmerende overtuigingen kunnen veranderen!

Hoewel ik dacht dat ik nooit goed zou zijn in koude acquisitie, boekte ik na wat oefening en meer ervaring successen. Zodanig dat mijn eerdere angsten later zelfs totaal omgeslagen zijn in iets waar ik erge lol in kreeg. En… waar ik uitermate goed in werd. Ik heb zelfs enige jaren succesvol als fondsenwerver (en ook als jobhunter) gewerkt. En geloof me, dat is alleen maar koud contact leggen met bedrijven.

Ik vertel sollicitanten graag over mijn ervaringen en informeer en leer hen wat ik zelf heb geleerd in al die jaren. Hoe kan ik constructief netwerken, contacten leggen? Hoe benader ik de arbeidsmarkt en hoe zoek ik creatief naar ingangen?

Sta open voor advies

Het belangrijkste is dat je open staat voor advies. En dat je er in wilt geloven dat een andere aanpak, hoe moeilijk die ook in beginsel lijkt, je veel kan brengen. En het allerbelangrijkste:

Probeer uit  –  Ga doen  –  Oefen  –  Implementeer!

 

Welke acties neem jij ‘buiten je comfort zone’? Wat vind je het moeilijkste op dit moment?

Doe eens iets anders dan anders …..en deel je reactie in onderstaand veld!!