Herken je dat? Je droomt over een nieuwe baan maar hebt eigenlijk nog niet goed voor ogen hoe die baan er uit zou moeten zien. Maar je wilt wel graag dat er snel verandering komt in je situatie.

Dus:
– je kijkt naar verschillende vacatures
– je solliciteert regelmatig want dat geeft je het gevoel op de goede weg te zitten
– je reageert op verschillende soorten vacatures met het idee dat als je je breed opstelt, je dan zeker iets zult vinden
– je zegt tegen je naaste omgeving dat je ‘een uitdagende nieuwe baan’ zoekt

Maar te weinig focus en richting maken het solliciteren vaag. En op een gegeven moment ben je een heleboel sollicitaties en afwijzingen verder. En beginnen de eerste frustraties bij je op te borrelen. En in het ergste geval ga je twijfelen aan jezelf en je hele zoektocht.

Kaizen

Volgens de Japanse leer Kaizen zal je blijvende veranderingen eerder bereiken door kleine en overzichtelijke stappen te nemen. Wat is de eerste stap, en wat de volgende?

Wil je afvallen? Begin niet met een zwaar dieet maar start bijvoorbeeld met iedere dag één hapje van je bord weg te leggen. Heb je nooit gesport en zie je enorm op tegen de sportschool? Begin met elke dag 1 keer opdrukken. Minieme stappen wellicht maar zo klein dat ze makkelijk te nemen en uit te breiden zijn. En dáár gaat het over.

Het is zo menselijk om grote stappen te willen zetten en de kleine stappen over te slaan. We hebben een wens en willen die het liefst zo snel mogelijk in vervulling laten gaan. Maar grote sprongen geven weerstand. Beter is het als we het wat meer tijd geven en bewust nadenken over de te zetten stappen. Dan blijkt ineens alles veel overzichtelijker en blijkt dat we veel meer kunnen bereiken!

Bij het zoeken naar een nieuwe baan beginnen veel mensen bij de laatste stap: solliciteren! Maar hoe vind je de juiste baan als je zelf nog niet goed weet waar je kwaliteiten en talenten liggen en wat je het liefste zou willen qua taken, verantwoordelijkheden en rol(len)? Hoe ga je een toekomstig werkgever overtuigen in je brief en gesprek?

Gun jezelf de tijd

Als je meer stil staat bij de onderdelen ‘wie ben ik, wat kan ik, waar word ik blij van’, ben je beter voorbereid. En is het buiten je comfortzone treden, netwerken en bedrijven benaderen veel makkelijker en effectiever.

Hoe zit dat bij jou? Weet je hoe de weg naar een nieuwe baan er in kleine stappen uitziet? Of zet je jezelf met grote stappen onder druk?

Informatieve video

Krijg zicht op een praktisch en succesvol stappenplan en bekijk nu deze video!