Het werkende leven lijkt fijn in de comfortzone. Het voelt schijnbaar vertrouwd en veilig. Alles is voorspelbaar, het leven rolt rustig verder en je hoeft geen angst te hebben voor onverwachte dingen. Er zijn weinig nieuwe taken, weinig uitdagingen. Maar langzaam realiseer je je dat je eigenlijk veel meer kunt dan je baan en werkgever je kunnen bieden, en de sleur en leegte gaan aan je knagen. Af en toe droom je over een nieuwe baan: nieuwe taken, nieuwe uitdagingen! Hoe leuk zou dat zijn!

Maar bij velen blijft het bij dromen en ‘we hopen’ vaak dat het werk vanzelf een keertje beter wordt. Echt stilstaan bij onze wensen doen we niet. Want nee, we hebben geen tijd, geen energie, geen inspiratie om daarover na te denken…Maar is dat niet een beetje struisvogelpolitiek? Kunnen we nou echt niet een paar uurtjes per week daarvoor inplannen?

Persoonlijke groei

Meestal voelen we tevredenheid over een baan als we uitgedaagd worden, als we al onze talenten kunnen inzetten, als we kunnen bijdragen en gewaardeerd worden. Maar als we al een aantal jaren hetzelfde werk doen dan kan het ook maar zo zijn dat we op de automatische piloot draaien. En waarom zou je werkgever dat voor je veranderen als je het werk op zich prima doet? Hoe ongemakkelijk ook, het initiatief voor verandering ligt altijd bij jezelf. Zonder gesprekken met je werkgever of persoonlijk initiatief gaat er niets veranderen en is de kans op persoonlijke groei niet groot.

Verandering vraagt om actie en geduld

Het liefst willen we dat een nieuwe baan zich hup morgen aandient. Want nadenken over een volgende stap als je niet zo goed weet welke kant je op wilt, voelt ongemakkelijk en kost tijd. Tijd die velen zich niet gunnen en waar ze al van tevoren door worden afgeschrikt. Maar we vergeten dat het niet iets is dat je je ineens realiseert al zittend op de bank. Ik heb het afgelopen jaar steeds meer focus gekregen in mijn werk. Dat kwam echt niet van de ene op de andere dag maar heeft maanden gekost. Door actie te ondernemen, mensen te spreken, uit te proberen, kwam ik er steeds meer achter wat wel en niet bij mij paste.

Niet makkelijk

We vergeten vaak dat de meest succesvolle mensen tegenslagen hebben moeten overwinnen om daar te komen waar ze van droomden. Hoeveel grote acteurs, actrices en popsterren zijn bij hun eerste audities niet afgewezen? Een heleboel! En sommigen zelfs keer na keer. Het enige verschil is dat ze zich niet van hun droom hebben laten afhouden maar elke keer van hun fouten hebben willen leren. Het elke keer daarna beter of anders hebben willen doen. Ze hebben niet zozeer geluk gehad als wel wilskracht en doorzettingsvermogen getoond.

Toen ik als fondsenwerver werkte, waren de afwijzingen in het begin moeilijk. Maar na verloop van tijd wist ik dat ik eerst 25x een nee zou horen maar dat daarna elke keer een toezegging kwam die alle vergeefse pogingen van daarvoor meer dan goed maakten. Toen ik die ervaring eenmaal had, liet ik de nee’s veel makkelijker van me afglijden.

Zet een eerste stap en kom naar de GRATIS training op vrijdag 3 maart 2017

Speciaal voor jou organiseer ik de GRATIS  training ‘succesvol naar een nieuwe baan’. Omdat ik graag met je wil kennismaken. Het enige dat ik vraag is een kleine vergoeding van € 8,50 (incl. BTW) in de onkosten. Voor de koffie, de thee en de huur van de zaal. Gratis, maar niet voor niets… Want na de middag is het aan jou om actie te ondernemen. Dat lukt alleen als je er echt voor wilt gaan en bereid bent er tijd en energie in te steken.

Klik hier voor meer informatie over de training.

Welke belemmeringen voel jij? Wat weerhoudt jou ervan om stappen te zetten? Ik lees graag je reactie in onderstaand veld.