“Ik ben 48 jaar en wil graag een nieuwe richting op. Maar waar heen, wat heb ik te bieden? Ik verveel me bij voorbaat dood bij de banen die ik krijg aangeboden door werving- en selectiebureaus. Ik zoek een loopbaancoach die me gewoon in een uurtje kan vertellen wat ik kan doen met mijn opleidingen en wensen…”.

Bovenstaand is een gecomprimeerde versie van iemand met wie ik recentelijk in contact was en wiens verwachtingen ten aanzien van loopbaancoaching anders lagen dan wat ik kon bieden.

Ik weet niet wat ik wil

Als loopbaancoach is het soms moeilijk uit te leggen dat zoeken naar een nieuwe baan om meer gaat dan brieven schrijven op zichtbare vacatures of reactief wachten op wat werving- & selectiebureaus je mogelijk gaan aanbieden. Soms kan je geluk hebben en krijg je de baan aangeboden waar je altijd al van droomde. Maar als je banen aangeboden krijgt die je eigenlijk niet wilt, is het belangrijk om eerst te onderzoeken hoe je gewenste baan er uit zou moeten zien. En hoe je dat vervolgens zo duidelijk mogelijk naar buiten toe gaat communiceren. Hoe kan een ander anders voor je gaan zoeken?

Zoeken naar een nieuwe baan, wat komt daarbij kijken?

De meeste mensen die een nieuwe baan zoeken, starten bij ‘arbeidsmarktbenadering’. Ze maken hun CV en LinkedIn-profiel op orde, gaan vacatures lezen, sollicitatiebrieven schrijven en schrijven zich in bij werving- & selectiebureaus. Maar als dat niet tot het gewenste resultaat leidt, lopen ze vast of concluderen: ‘ze willen me niet, ik krijg alleen maar vervelende banen aangeboden, ik ben te oud enz.’. En sommigen verwachten dat een coach hen in één uur een oplossing kan bieden.

Succesvol naar een nieuwe baan

Reflectie, onderzoek

Zoeken naar een nieuwe baan vraagt echt om een actieve aanpak. Start met een diepgaand zelfonderzoek: waar ben ik goed in, waar word ik blij van, wat wil ik nou precies en wat heb ik nu echt financieel nodig.

Dat alles komt helaas niet aanwaaien. Ook niet in een uurtje coaching. Regie over je eigen loopbaan nemen kost tijd en vraagt om moed en durf. Want alleen buiten je comfortzone ligt groei. En dat is nu juist een gebied dat in eerste instantie niet zo erg lonkt 🙂

Samen kom je verder dan alleen

Hoe lang denk je al over een carrièrestap? Hoe lang lukt het maar niet om te bereiken wat je wilt? Hoe lang ga je nog alleen aanmodderen?

Geloof me, ik ben zelf ook iemand die het liefst alles alleen doet. Maar als je op een gegeven moment vast komt te zitten en misschien niet goed meer weet welke stappen te zetten, is het tijd om hulp in te schakelen.

Ik had er eerder nooit zo bij stil gestaan maar de afgelopen jaren is mij duidelijk geworden dat alle succesvolle mensen een coach hebben! Van politici, sporters, televisie presentatoren tot gewone stervelingen zoals jij en ik.

Waarom laten al die mensen zich coachen en wat brengt het hen? Het is eigenlijk vrij simpel want je laten coachen door iemand die dát al heeft bereikt wat jij wilt, is dé sleutel tot succes. Een coach geeft je namelijk gestructureerd inzicht in de te nemen stappen. Stappen die je nu wellicht – onbewust – overslaat.

Persoonlijke groei is moeilijk als niemand je een spiegel voorhoudt. En persoonlijke groei gaat helaas niet middels ‘een tip van een uurtje’. Zonder de verschillende coaching die ik de afgelopen jaren zelf heb gekregen, zou ik niet zijn waar ik nu ben. Zou ik niet dit loopbaanpad op zijn gegaan, zou ik geen eigen onderneming hebben. Zou ik niet het succes hebben dat nu meer en meer mijn kant op komt.

Hulp is onderweg

Waarom niet samen op weg? Waarom niet investeren in je eigen groei en toekomst?

De komende tijd wil ik een 6 maanden groepstraining starten die ik eerst als try-out tegen een fikse korting wil aanbieden. En waarin ik graag met een groepje enthousiastelingen aan het werk ga. Juist als je op dit moment een baan hebt maar een gerichte aanpak je ontbreekt, is deze vorm van coaching ideaal. Je bepaalt zelf je leerweg op een voor jou praktische locatie in Nederland. En neemt buiten werktijd – op een vast tijdstip – deel aan de groepssessies. Coaching op afstand maar toch dichtbij via de digitale interactieve werkvorm.

=> Ben je nieuwsgierig en wil je misschien mee doen?

Stuur me een berichtje, dan houd ik je op de hoogte.