Hoera, na een werkelijk fantastische zomer (tenminste voor de buitenmensen en zonaanbidders onder ons) – gaat het werkende leven voor de meesten weer beginnen.

Hier in huis is het gelukkig niet meer 35 graden (zoals een paar weken geleden – ik woon op de bovenste verdieping ‘onder het dak’) en ik heb er eigenlijk wel weer zin in! Voor de meeste mensen is de zomer een periode om te relaxen, even weg te gaan en een tijd om niet aan werk te denken. Voor anderen is het een periode om de batterij weer op te laden, om daarna weer met frisse tegenzin er tegenaan te kunnen bij terugkomst…

Mijn vakantie moet nog beginnen en ik zie er naar uit straks in september nog even weg te gaan. Maar het gekke is dat ik ook heel graag verder wil met mijn onderneming. Omdat het me energie en plezier geeft. Mijn probleem is eerder mezelf afremmen, en mezelf de nodige tijd gunnen om te relaxen. Er is nog zoveel te doen, er zijn nog zoveel uitdagingen, ik kan mezelf nog op zoveel punten ontwikkelen. En ik merk dat ik er naar uitzie om na de vakantie fris weer nieuwe dingen op te pakken.

Hoe anders voelt het dan 8 jaar geleden, toen ik echt met enorme opluchting de zomer inging. En hoopte dat die zomer eeuwig zou duren en dat ik niet terug hoefde naar de werkplek waar ik alleen maar stress, ontevredenheid en frustratie voelde.

Natuurlijk. Werken is soms ook gewoon een ‘noodzakelijk kwaad’. We hebben tenslotte inkomen nodig! Maar …. werken kan ook leuk zijn. Ik weet dat het kan! En geloof me, ik heb alle varianten meegemaakt. Van super uitdagend werk (zelfs in het buitenland) tot me van ellende naar mijn werk slepen.

In plaats van je kop in het zand te steken en te hopen dat alles zich vanzelf ten goede keert, kun je ook zélf het initiatief houden. Want de enige die wat aan de situatie kan veranderen dat ben je zelf 🙂

Hieronder 10 punten om aandacht aan te schenken

1. Sta eens stil bij je huidige baan

Door alle drukte en stress jakkeren we vaak maar voort. Waarom niet in het zonnetje op een terras (het kan nog even) gaan zitten en gewoon eens echt de tijd te nemen om stil te staan bij je huidige baan.

2. Wat geeft energie, waar word je blij van

Schrijf voor jezelf alle punten op van je werk waar je wél energie van krijgt. Denk zo breed mogelijk (omgeving, cultuur, taken, verantwoordelijkheden enz.) en wees daarbij zo eerlijk mogelijk.

3. Wat kost energie

Schrijf vervolgens op welke onderdelen van je werk energie kosten, waar je ontevreden van wordt en spreekwoordelijk op ‘leeg loopt’.

4. Wat mis je op dit moment?

Benoemen dat we ontevreden zijn over iets gaat ons best makkelijk af. Veel moeilijker is het om te benoemen wat je op dit moment mist in je werk en waar je je graag verder in zou willen ontwikkelen.

5. Ideale situatie

Hoe ziet je werk er in de meest ideale situatie uit. Schrijf alles zo uitgebreid mogelijk op. En vergeet even alle beren op de weg.

6. Interne mogelijkheden

Inventariseer welke interne groei- en ontwikkelmogelijkheden er bij je bedrijf zijn en beoordeel of je deze voldoende hebt benut en aangekaart. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

7. Kom in actie!

Breng voor jezelf in kaart welke acties je intern nog kunt nemen om gelukkiger te worden in je werk, waarbij de focus dus ligt op positieve groei en ontwikkeling.

8. Als je maar doorgaat

Ok, je hebt misschien alle interne mogelijkheden onderzocht, besproken, in kaart gebracht. En er blijkt geen enkel zicht op interne verandering, ontwikkeling of groei. Misschien lukt het je nog niet om een nieuwe baan te vinden die beter bij je past. Of weet je niet goed waar te beginnen.

Wat, als je blijft zitten waar je nu zit? Wat gebeurt er als je op dezelfde voet doorgaat als voorheen… wat verandert er dan? En … waar kan dat dan toe leiden?

9. Kom in actie en pak het solliciteren op de juiste manier aan!

Succesvol solliciteren bereik je voor een heel groot deel door het zetten van ‘de juiste stappen’ en door te beginnen bij het begin. En dat is niet starten met vacatures lezen en brieven sturen.

Neem contact met mij op voor een gratis telefonische strategiesessie. Hierin bespreken we waar je nu staat en wat je graag wilt bereiken en hoe je op de snelst mogelijke manier stappen kunt zetten.

Aan het eind van het gesprek kan het volgende gebeuren. Als ik denk dat ik de juiste persoon voor je ben en degene ben die je kan helpen. stuur ik je graag een uitnodiging om verder met mij te werken. En als het niet past is dat ook prima! Geen enkele verplichting. In ieder geval zal het gesprek je een goed beeld geven van waar je nu bent en wat je tegenhoudt om dat te bereiken wat je graag wilt. Het zullen in ieder geval 30 waardevolle minuten zijn om in te investeren!

10. Gewoon DOEN

Stuur me een persoonlijk bericht (marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl) en ik neem spoedig contact met je op.

Je hebt niets te verliezen toch!?

Als oud jobhunter en fondsenwerver leer ik je graag hoe je met meer succes buiten de gebaande paden solliciteert.