Toen ik enige jaren terug zelf een andere baan wilde, riep ik lange tijd: ‘ik wil gewoon een andere baan, en liefst zo snel mogelijk’! Ik dacht dat die wens best concreet was maar ik kwam er uiteindelijk achter dat als ik niet begon bij de eerste stap, ik als een soort ‘Alice in Wonderland’ bleef ronddolen.

Ik startte destijds uit pure ellende meteen met solliciteren (de laatste stap) en schoot daardoor van links naar rechts. Ik hoopte dat er met al die sollicitaties gewoon iets leuks op mijn pad zou komen. Alleen, omdat ik zelf zo vaag was en in één keer een veel te grote stap wilde zetten, bleef ik vaagheid uitstralen en leidden al die sollicitaties uiteindelijk nergens toe. Juist omdat ik werkgevers van mijn motivatie niet kon overtuigen. Pas toen ik door alle onvrede en frustraties daarover ziek werd, en ik mede daardoor uiteindelijk uit dienst ging, toen ontstond pas de ruimte om in te zien dat ik het drastisch anders aan diende te pakken. Dat inzicht vond ik niet alleen. Ook ík heb in diverse coaching geïnvesteerd die me heeft gebracht waar ik nu sta. Iets dat ik veel eerder had moeten doen.

Terugkijkend op die tijd begrijp ik goed waarom het me destijds niet lukte om een andere passende baan te vinden. Ik had niet alleen geen idee wat ik wilde, maar wist ook niet goed waar ik wél blij van werd, waar ik energie van kreeg, wat ik goed kon. Het enige dat ik wist en continu uitte was dat ik het NU anders wilde 🙂

Ik weet niet wat ik wil

Zoals ik zelf aanmodderde toen het over mijn eigen levenspad ging, zo zie ik anderen dezelfde frustraties hebben. “Ik weet niet wat ik wil” is wat mensen het meeste in mijn praktijk uiten. Hoewel ik zelf ook nog steeds niet alle antwoorden heb op ‘wat wil ik nu precies’, weet ik intussen wel dat mijn dromen en verlangens overschaduwd werden (en soms nog worden) door allerlei angsten:

 • angst dat het niet gaat lukken
 • angst dat ik het niet kan
 • angst dat ik er niet goed genoeg voor ben
 • angst dat ik er geen geld mee kan verdienen
 • en zo nog een paar angsten

Die angsten hielden me gevangen en belemmerden mij. Ik was niet eens meer in staat om na te denken over de juiste stappen.

Begin met de eerste stap

Misschien herken je je in bovenstaand en heb ook jij nog geen idee welke kant je op wilt? Toch kun je beginnen met de eerste stap en jezelf een aantal vragen stellen:

 • waar ben ik goed in
 • wat voor taken of activiteiten doe ik graag
 • wanneer voel ik me op mijn best of zit ik ‘in de flow’
 • wat is belangrijk in mijn leven
 • welke omgeving past het beste bij mij
 • wat wil ik als ik terugkijk op mijn loopbaan absoluut niet meer

Echt, voordat je in actie komt of – zoals ik destijds – als een dolle gaat solliciteren, is het belangrijk dat je eerst inzicht krijgt in jezelf: ‘wie ben ik, wat kan ik’.

Volledig stappenplan

Bovenstaand beschrijft de eerste stap op weg naar die nieuwe baan. Maar hoe verder, wat zijn de volgende stappen?

Vraag deze gratis informatieve video aan en krijg zicht op het volledig stappenplan en plan aan het einde een vrijblijvend adviesgesprek!

Daarna kun je twee dingen doen: zelf proberen door vallen en opstaan de juiste stappen te zetten. En misschien kost het je dan meerdere jaren. Maar je kunt er ook voor kiezen om vanaf vandaag in jezelf te investeren door middel van mijn coachingsprogramma. En daarmee te leren van iemand die aan beide kanten van de tafel heeft gezeten. Iemand die een ervaren en professioneel loopbaancoach is maar ook iemand die voor zichzelf precies dezelfde stappen heeft moeten zetten op momenten dat ook zíj het even niet meer wist.

Investeer in jezelf en bereik daardoor eerder wat je wilt!

Weet je anderen waarvoor bovenstaand interessant is. Deel het dan via één van onderstaande Social Media knoppen: