Op mijn 44-ste werkte ik acht jaar in loondienst als loopbaanadviseur. Mijn toenmalige werkgever was al enige tijd aan het reorganiseren. Ik merkte dat wat ikzelf en mijn werkgever belangrijk vonden in het werk, uit elkaar gingen lopen. Ik werkte 32 uur per week en was aan het einde van de week te moe om iets te ondernemen. Ik wist niet goed wat ik wél wilde en durfde een vast contract niet zomaar op te zeggen. Angsten als ‘vind ik nog een baan, ben ik niet te oud, hoe moet het met mijn hypotheek, zijn anderen niet beter dan ik’ speelden door mijn hoofd. Dus….. ik bleef zitten waar ik zat.

Af en toe solliciteerde ik en keek vanuit een ooghoek naar andere banen. Ik solliciteerde wel, maar zonder echte focus. Daarnaast klonk mijn frustratie over de huidige situatie door in mijn houding en presentatie. Wat weer zijn weerslag had op mijn omgeving en op de sollicitaties die ik deed. Logischerwijs vond ik geen nieuwe passende baan. Ik wist niet eens zelf wat ik zocht, hoe kon ik anderen dan overtuigen?

Halverwege het jaar 2010 werd ik ziek. Ziek van de onvrede die ik al enige tijd voelde. Dat deed pijn, maar het was voor mij ook een teken dat er iets moest gebeuren. Na veel wikken en wegen heb ik de stap genomen om het gesprek met mijn werkgever aan te gaan. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan. Ik was ervan overtuigd dat mijn toekomst elders lag.

Pas als de pijn groot genoeg is gaan we stappen zetten

We komen over het algemeen pas in actie als de pijn groot genoeg is. Net als ik destijds, denken de meeste mensen die een nieuwe baan zoeken ‘ik blijf gewoon doen wat ik deed, ik ploeter zelf door net zolang tot ik die nieuwe baan gevonden heb’. Maar als je weinig tijd hebt, niet goed weet welke kant je op wilt én vervolgens niet op de juiste manier solliciteert dan kan je langzaam richting burn-out gaan.

Vermijd dat!! Neem vóórdat de pijn het grootste is actie!

Start met het in kaart brengen van je eigen wensen

Toen ik in 2011 uit dienst ging, kreeg ik ineens tijd om na te denken over wat ik nu eigenlijk wilde. Ik merkte dat het jarenlang vasthouden aan zekerheden me echt had belemmerd in het gehoor geven aan mijn eigen wensen. Al mijn eigen gedachtes en belemmerende overtuigingen hadden me veel ‘kleiner’ gehouden dan ik eigenlijk was! Er ontstond ruimte om langzaam weer mezelf te zijn en uit te gaan van mijn eigen wensen. En het gekke was: ik was niet meer bezig met ‘de buitenwereld, mijn leeftijd, andere concurrenten’. Stapje voor stapje hervond ik weer mijn vertrouwen in eigen kunnen en kwamen door mijn toenemende enthousiasme ook steeds meer de dingen op mijn pad die ik wilde. In 2011 startte ik als zelfstandig ondernemer en ging steeds meer doen wat ik leuk vond. Intussen heb ik mijn eigen loopbaanbegeleidingsbureau.

Door al deze ervaringen begrijp ik goed wat mensen die geen voldoening meer halen uit hun baan en liefst een nieuwe baan vinden, doormaken. En weet ik ook welke problemen je persoonlijk, maar ook buiten jezelf, moet overwinnen.

Zelfinzicht, verantwoordelijkheid nemen en steeds meer focus kunnen succesvol leiden tot een nieuwe baan, daar geloof ik heilig in. Ook als je 40 jaar of ouder bent. Intussen ben ik 52 jaar en vertrouw nu veel meer op mijn eigen gevoel en luister naar mijn eigen wensen. Daardoor ervaar ik nu veel meer plezier in mijn werk.

Dat is wat ik jou ook gun!

Ik help je graag in het zetten van de juiste stappen! Afgelopen dinsdagavond 20 maart heb ik samen met Hetty Hartman een gratis online training gegeven. We hebben hierbij onze grootste inzichten gedeeld van de afgelopen jaren om te voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt.

Gratis online training 3 april – financiële werknemers

Op dinsdagavond 3 april om 20.00 uur geven we wederom een gratis online training maar dan speciaal gericht op werknemers uit het financiële werkveld.

Als je interesse hebt om deze gratis online training te volgen, stuur even een mailtje naar marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl dan stuur ik je spoedig de juiste link om je aan te melden.

En mocht je mensen kennen die in de financiële branche werkzaam zijn, attendeer ze gerust op dit blog. Dank je wel!!