Je werkt misschien al een aantal jaren binnen dezelfde organisatie. Ooit had je het er prima naar je zin. Maar op dit moment merk je dat je er geen voldoening meer uit haalt. Het voelt alsof je stilstaat omdat je onvoldoende je talenten kunt inzetten. Je werkt veel uren in de week maar je loyaliteit zorgt ervoor dat je je 100% blijft inzetten voor je werkgever. Tegelijkertijd merk je dat je van je werk(gever) niet meer blij wordt en je voelt ook dat er intern geen verdere toekomst is. Eigenlijk realiseer je je dat een nieuwe baan veel beter is. Alleen…. je weet niet goed wat je wél wilt!

Natuurlijk kun je op de bank gaan zitten nadenken. Nadenken is fijn maar ook vermoeiend. Zeker als je niet weet wat je wilt, ga je dat ook niet nadenkend op de bank ineens bedenken.

Hieronder 5 tips die je verder kunnen helpen

1. Maak je hoofd leeg

Als je continu in de actiemodus staat, aan het werk bent of privé drukt doet én daarnaast actief in je hoofd naar een antwoord zoekt, dan zorg je dat er ook geen ruimte komt voor iets anders. Zelf ben ik daar heel goed in. In druk doen 🙂 Ook ik zat met enkele vraagstukken in mijn maag waar ik maar geen antwoord op vond. Het advies dat ik maanden geleden kreeg van een coach was: “Doe eens wat minder. Ga naar buiten, naar het strand of bos. Voel de wind door je haren. Hoor de vogels. Loop een (paar) uur.” Ik vond het een rare tip: ik moest toch actief op zoek naar een antwoord? Dan strookt ‘niets doen’ daar niet echt mee.

Maar ik merkte dat door minder te doen dat ook rust geeft. Het maakt je kalmer, je wordt minder afgeleid, je wordt minder kritisch naar jezelf en anderen toe, je wordt een beetje een leuker en aardiger mens. En ineens als je jezelf wat meer rust en ruimte geeft, komen er allerlei inspirerende en nieuwe ideeën op. Ideeën die bij alle drukte niet de ruimte hadden gekregen!

2. Investeer in de mensen die je goed kent, die je lief hebt en waar je energie van krijgt

Als je je ontevreden voelt over je werk, weet dan dat dat normalerwijze langzaam energie gaat vreten. Onvrede heeft namelijk effect op je gemoedstoestand, je gezondheid en uiteindelijk je relaties. Zorg dat je niet in een neerwaartse klagende spiraal terecht komt maar omring je met positiviteit en mensen die iets voor je betekenen. Sta open om nieuwe mensen te ontmoeten met nieuwe ideeën en invalshoeken.

3. Wees nieuwsgierig – krijg inspiratie

Vaak hebben we ‘geen idee’ wat vrienden of familie nou eigenlijk voor baan hebben. Ja in ‘titel’ weten we wel wat ze doen maar niet zozeer in taken en verantwoordelijkheden. Vraag eens aan hen hoe hun werkdag er uitziet. Wat ze wel en niet uitdagend vinden aan hun werk. Lees daarnaast verschillende vacatures en verzamel die vacatures die je leuk lijkt en probeer er meer over te weten te komen. Laat je fantasie de vrije loop.

4. Kom uit je comfortzone

Het echte probleem is vaak niet zozeer dat we niet weten wat we willen. Maar dat we er onbewust voor terugdeinzen dat we dingen misschien anders moeten gaan doen als we erachter komen wat we wél willen in ons leven, werk of relatie. Als je alles bij het oude houdt, hoef je die angst voor verandering ook niet onder ogen te komen.

Iedereen weet: in je comfortzone is het comfortabel. Maar soms kan het er zó comfortabel zijn dat het saai wordt of dat onvrede ontstaat omdat er geen groei of uitdaging meer is. Door te roepen ‘ik weet niet wat ik wil’ hoef je ook niets te veranderen. Laat staan dingen te doen die wellicht buiten je comfortzone liggen en weerstand of angst oproepen. Waar ben je eigenlijk bang voor? Dat het niet zal lukken, dat je verkeerde keuzes zal maken of afgewezen zal worden of…. ? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En is dat realistisch of valt het eigenlijk allemaal wel mee?

Hoe maak je nu keuzes? Maak je keuzes op basis van angst of juist op basis van wat je het liefste wilt!? Wat zou een kleine eerste stap kunnen zijn uit je comfortzone.

Door dingen daadwerkelijk te gaan DOEN gaat ook je situatie langzaam veranderen. Als je echt iets wilt is er altijd een weg. En anders is er een excuus.

Maak je wens belangrijk

Luister naar je wensen en verlangens. Maak ze belangrijk. Als je graag iets anders wilt maar niet weet hoe of wat, zoek dan de hulp die daarvoor nodig is. Laat je inspireren en motiveren. Wat is voor jou de snelste weg om stappen te zetten? Hoe belangrijk is het voor jou om dingen aan te pakken en te veranderen? Als je het geen prioriteit geeft, gaat het nooit vanzelf veranderen.

Wat zou je nog meer kunnen doen?

Natuurlijk zijn er naast deze 5 tips nog veel meer dingen die je zou kunnen doen. Bespaar jezelf tijd en kosten en kijk eens naar bijgaand aanbod. Misschien is dat iets voor jou!

Doen!