“Ik weet wat ik qua functie wil/ kan, maar ik zie geen passende vacature…, als ik solliciteer is er teveel concurrentie…” Zinnen die ik vaak hoor van mensen die gewild of ongewild een (nieuwe) baan zoeken. Hieronder 5 tips die je verder op weg kunnen helpen:

 

1. Realiseer je dat niet alle vacatures zichtbaar zijn!

Als je op dit moment geen passende vacatures ziet, wil dat nog niet zeggen dat ze er niet zijn! Het plaatsen van een advertentie en het houden van een selectieronde onder sollicitanten kost een werkgever veel geld en tijd. Het liefst vult een werkgever de vacature op een makkelijker manier op.

Achter de schermen van een werkgever gebeurt veel meer dan je ziet. Zo kan de werkgever al aan zijn werknemers vragen of ze nog iemand via via kennen die op de vacature past. Ook kan de werkgever gebruik maken van toegestuurde open sollicitaties of gaat graag een gesprek aan met iemand die zich op het juiste moment zelf telefonisch/ persoonlijk aandient.

Zelfs als een werkgever een uitzendbureau belt die meteen de juiste kandidaat in zijn bestand heeft (en dus niet de vacature op zijn website hoeft te plaatsen), is het voor de buitenwereld nog niet zichtbaar dat er een vacature is geweest.

2. Zichtbare vacatures ziet iedereen!

Natuurlijk moet je de zichtbare vacatures in de gaten houden maar realiseer je dat solliciteren op een zichtbare vacature veel concurrentie met zich meebrengt en het moeilijker wordt om op te vallen. Bedenk daarbij ook dat reageren op een zichtbare vacature nogal ‘reactief’ is. Je wacht tot je een vacature ziet en komt dán pas in actie. Je zou ook ’proactief’ naar vacatures kunnen zoeken. Dat vraag wellicht méér van je, maar het kan absoluut ook véél meer opleveren.

3. Richt je ook op het vinden van onzichtbare vacatures!

Maak een lijst van organisaties en richt je op die voor jou interessant kunnen zijn om contact mee te leggen. En vergeet daarnaast niet om ook na te denken over wat jóuw toegevoegde waarde kan zijn voor dat bedrijf! Wat neem je voor kennis en ervaring mee die jou interessant maken? Zijn er andere opties te bedenken die jou aantrekkelijk maken voor de werkgever: bijvoorbeeld een proefplaatsing / een tijdelijke detachering…

 4. Neem telefonisch contact op in plaats van dat je een open sollicitatiebrief stuurt!

Je wilt graag ‘in gesprek raken’ met een mogelijk interessante werkgever om zo te kunnen achterhalen of er nú dan wel in de nabije toekomst mogelijkheden voor jou kunnen zijn. Dat ‘gesprek’ komt niet op gang met alléén het sturen van een open sollicitatiebrief. Als er nu geen vacature is, is een standaardreactie op puur een open sollicitatiebrief vanuit de organisatie snel geschreven. Meestal wordt er niet ‘meegedacht’ met een open sollicitatiebrief’ terwijl dat met een persoonlijk gesprek wél gebeurt. Een open sollicitatiebrief sturen ná een telefonisch gesprek is veel zinvoller: de brief kan persoonlijker opgesteld worden (met referentie aan het gesprek) en je kunt inhaken op waarover gesproken is.

5. Goede voorbereiding: welke vragen kun je stellen aan een mogelijke werkgever?

Het telefoongesprek dat je gaat voeren met een mogelijke werkgever is een ‘oriëntatie op de arbeidsmarkt’ en niet direct een ‘verkoopgesprek’ van jezelf. Je wilt namelijk met je vragen de ontwikkelingen aftasten binnen de organisatie: wat speelt er in de toekomst, verwachten ze uitbreiding/ inkrimping, hebben ze wel eens de vacatures die jij zoekt, zijn die er voornamelijk parttime/ fulltime, hebben ze een jong/ oud/ gemengd team, wat doen ze met open sollicitaties…

Hoe zit dat bij jou? Zie je in jouw werkveld voldoende vacatures of kunnen bovenstaande tips je helpen je aanpak te verbreden? Ik lees graag je reactie in onderstaand veld. Uiteraard is het fijn als je dit blog wilt delen!

Lees meer over sollicitatietips !